Makaron tricolore z sosem czosnkowym i kostką sojową

0 (0 ocen)

  • 45 min

Obiad powstał z serii co mamy w lodówce to przyrządzamy. Koncepcji nie było, więc wyjęłam z lodówki co miałam i pogłówkowałam. Polecam dla wegetarian i nie tylko.

  • 45 min

Składniki:


  • 250 g makaronu tricolore
    100 g kostki sojowej
    1 bakłażan
    1 por biała część
    sól, pieprz
    1 łyżeczka garam masala
    1/3 łyżeczki papryki wędzonej
    7 pomidorków koktajlowych
    masło klarowane

    sos:
    100 g sera feta
    170 ml śmietany ukwaszonej gęstej
    3 ząbki czosnku
    pieprz
    szczypiorek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania z makaronem Ser

Makaron tricolore z sosem czosnkowym i kostką sojową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • kostka sojowa namoczona 1. Sojową kostkę zalewam około trzema szklankami gorącej wody. Dodaję przyprawę garam masala, 1/2 łyżeczki soli, pieprz. Odstawiam na 15 minut pod przykryciem. Po tym czasie odcedzam na sitku kostkę z wody.
  • Bakłażan przesmażony 2. Bakłażana kroję w plastry grube, obficie solę i odstawiam na 30 minut. Zmywam sól wodą, kroję w kostkę
    Na patelni na maśle przesmażam na wolnym ogniu pokrojony por, dodaję pomidorki koktajlowe polówki. Przekładam na talerz, i przesmażam na tej samej patelni bakłażana, pod koniec dodaję kostkę sojową, por.
  • makaron ugotowany 3. Makaron gotuję w osolonej wodzie aldente, odcedzam.
  • warzywa duszone na patelni 4. Doprawiam sola, pieprzem, papryką wędzoną.

    Na patelni wykruszam ser feta, dodaję trzy łyżki wody, sprasowany czosnek i chwilę przesmażam. Dodaję śmietanę ukwaszoną i zdejmuję z ognia. Mieszam dokładnie, doprawiam pieprzem.

    Makaron podaję z warzywami, sosem i posypuję szczypiorkiem
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegetariańska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować