Treściwe leczo na kiełbasie jałowcowej z ryżem

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 50 min

Uwielbiam leczo bo jest proste, a takie pyszne! I można je szybko przygotować :-) Nie należy jednak z tym czasem przesadzać, ponieważ najlepsze leczo to takie, które spędzi trochę czasu na patelni by warzywa mogły odpowiednio zmięknąć, a smaki miały czas się przegryźć.

  • 50 min

Składniki:

  • Na 8 porcji (lub 4 bardzo duże):

    - 300g kiełbasy jałowcowej,
    - 1 duża cebula,
    - 1 czerwona i żółta papryka,
    - 400g białej fasoli,
    - 400g pokrojonych pomidorów z puszki,
    - olej,
    - przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra, zioła prowansalskie,
    - 1/2 pęczku pietruszki,
    - 4 ząbki czosnku,
    - pod koniec dolewam kilka łyżek oleju z pestek dyni firmy Deluxe dla smaku i koloru,
    - ryż,
    - rzeżucha do udekorowania.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Leczo

Treściwe leczo na kiełbasie jałowcowej z ryżem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na oleju zeszklić cebulę, następnie dodać pokrojoną kiełbaskę. Po chwili dorzucić pomidory, fasolę, posiekany czosnek, pokrojone w kostkę papryki oraz przyprawy. Smażyć do utworzenia sosu przez ok 15 minut.
  • 2. Gdy smaki wszystkich warzyw się pięknie przegryza doprawiamy do smaku, dodajemy olej z pestek dyni i drobno posiekaną pietruszkę. Dusimy całość pod przykryciem jeszcze przez 2/3 minuty. Odpowiednio wcześniej gotujemy w osolonej wodzie ryż i podajemy na nim leczo przystrojone rzeżuchą.

Porady

Oczywiście możemy podać leczo z innym dodatkiem niż ryż, jednak pamiętajmy o tym, by porcje nie były zbyt duże, ponieważ potrawa ta jest już sama w sobie dość ciężka i sycąca. Smacznego! :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kiełbasa Rzeżucha

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_08-2014

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować