Indyk z soją zapiekany pod żółtym serem

0 (0 ocen)

  • 60 min

Lubicie indyka? Ja bardzo! W sklepach możemy kupić tanie, pokrojone już indycze plastry, zatem zachęcam Was do wypróbowania tego przepisu. Oczywiście drugi główny składnik tego dania, czyli soję możecie zastąpić każdym innym, lubianym przez Was warzywem.

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki:
    - Plastry indyka 500g,
    - 300g soi,
    - 1 marchewka,
    - 1 cebula,
    - 50g startego, żółtego sera,
    - 50g masła,
    - sól, pieprz ziołowy, pieprz czarny, zioła prowansalskie, czerwona papryka,
    - 1/2 pęczka pietruszki,
    - opcjonalnie olej z pestek dyni.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Indyk z soją zapiekany pod żółtym serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Smarujemy forme masłem 1. Zaczynamy od wysmarowana formy masłem, po czym kładziemy na nią pokrojoną w plastry cebulę. Na cebuli kładziemy pokrojone plastry marchwi oraz rozkładamy na niej równomiernie soję.
  • układamy w formie warzywa 2. Pokrojoną pietruszkę rozkładamy na warzywach, wszystko posypujemy pieprzem ziołowym, ziołami prowansalskimi i odrobiną soli. Mięso indyka ma bardzo smaczny smak, wiec plastry posmarowałam jedynie czerwoną papryką, solą i pieprzem czarnym.
  • Przyprawiamy indyka 3. Mięso układamy na warzywach, posypujemy startym serem i rozkładamy na nich kawałki masła, by mięso było soczyste, a na dnie naczynia wytworzył się delikatny sosik. Polewamy olejem z pestek dyni dla smaku.
  • Dodajemy masło i tarty ser 4. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni i pieczemy danie przez 40 minut.

Porady

(Soję w puszce kupiłam za 3,49zł w sklepie Piotr i Paweł. Soja była w galaretowatej zalewie, którą odsączyłam, a fasolki obmyłam wodą by pozbyć się soli z zalewy.)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować