Tradycyjna babka piaskowa

4.5 (144 ocen)

  • 60 min

prosty przepis z gwarancją sukcesu! w mojej rodzinie od pokoleń :)

  • 60 min

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
    1 szklanka cukru
    4 jajka
    Kostka margaryny
    1 op cukru wanilinowego
    2 łyż proszku do pieczenia
    5 łyż mleka
    Aromat waniliowy/ śmietankowy
Wystaw ocenę:

4.5 (144 ocen)

Zobacz również:

Desery

Tradycyjna babka piaskowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • po posiekaniu 1. Na stolnicy połączyć 2 szklanki mąki z proszkiem do pieczenia, ¼ łyżeczki soli oraz ¾ kostki masła. Całość siekać aż powstaną grudki wielkości ryżu.
  • wolniutkie obroty ciasto ma miec konsystencje masła 2. Następnie ubijamy 4 jajka ze szklanką cukru. W rondelku gotujemy mleko z cukrem wanilinowym (musi się rozpuścić), gorące mleko wlewamy do ubijanych jajek. Masa zrobi się lekko rzadka więc dolewamy ¼ łyżeczki aromatu, kakao (jeżeli chcemy mieć kolorek) i po garstce przygotowanej mąki aż się skończy. Jeżeli korzystamy z miksera zmniejszamy obroty i miksujemy aż do połączenia masy.
  • masa powina sięgać około 3/4 wysokości formy 3. Ciasto przełożyć do formy lub foremek piec w piekarniku około 50 minut w temperaturze 150 stopni.
    Pamiętajmy dobrze natłuścić formy masłem i opruszyć bułką tartą!
  • upieczony już :) 4. I tak pięknie urośnie : )
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować