Tradycyjna babka piaskowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na stolnicy połączyć 2 szklanki mąki z proszkiem do pieczenia, ¼ łyżeczki soli oraz ¾ kostki masła. Całość siekać aż powstaną grudki wielkości ryżu.
2.Następnie ubijamy 4 jajka ze szklanką cukru. W rondelku gotujemy mleko z cukrem wanilinowym (musi się rozpuścić), gorące mleko wlewamy do ubijanych jajek. Masa zrobi się lekko rzadka więc dolewamy ¼ łyżeczki aromatu, kakao (jeżeli chcemy mieć kolorek) i po garstce przygotowanej mąki aż się skończy. Jeżeli korzystamy z miksera zmniejszamy obroty i miksujemy aż do połączenia masy.
3.Ciasto przełożyć do formy lub foremek piec w piekarniku około 50 minut w temperaturze 150 stopni.
Pamiętajmy dobrze natłuścić formy masłem i opruszyć bułką tartą!
Komentarze