Ciasto to było robione w wielkim pędzie miałam tylko 1,5 godziny ażeby solenizantce sprawić smaczny prezent ;) Miałam plan oblać ciasto czekoladą - niestety nie zdążyłam :)
1 godz. 30 min
Dla 6 osób
Składniki:
Biszkopt:
3 jajka
½ szkl cukru
½ szkl mąki ziemniaczanej
¼ szkl mąki tortowej
1 płaska łyż proszku do pieczenia
1 płaska łyż cukru waniliowego
Niepełna łyżka octu
Szczypta soli
Straciatella na kawowym biszkopcie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przesiewamy obie mąki razem z proszkiem do pieczenia. Białka ubijamy z solą do sztywnej piany dodajemy cukier waniliowy i nie przerywając miksowania po 1 żółtku ( do 3-ostatniego). Wlewamy łyżkę octu, zmniejszamy obroty miksera i po woli łyżką dosypujemy wcześniej przesianej mąki. Przelewamy do formy i pieczemy około 45 min w temperaturze 180 stopni.
Odstawiamy do ostygnięcia, kroimy na 2 połówki.
2.Na masę: śietankę ubijamy prawie na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy cukier waniliowy, cukier i wlewamy po łyżeczce kawę ( trochę mniej niż połowę opisanej w przepisie ) i miksujemy, miksujemy na wolnych obotach. Jak wlejemy już dostatecznie kawy wsypujemy śmietan-fix i odkładamy śmietankę.
3.Czekoladę siekamy na paseczki (jak kto umie) i dzielimy na 3 części. 2 części mieszamy z masą, a 3-cią część zostawiamy do obsypania ciasta po bokach i na wierzch.
4.Biszkopt nasączamy resztą kawy i przekładamy.
Przekładamy :
½ biszkoptu, masa (niecała), ½ biszkoptu, reszta masy i ozdabiamy czekoladowymi sercami.
Porady
polecam placek oblać czekoladą :) ja nie zdarzyłam :)
Komentarze