Tosty z chałki z wieprzowiną BBQ

5 (1 ocen)

  • 6 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Pomysł na danie na imprezę. Wieprzowina przygotowywana w wolnowarze.

  • 6 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki:
    0,5 kg karkówki
    1 duża chałka
    sos BBQ
    150 ml bulionu/rosołu
    2 duże ogórki kiszone
    1 duża czerwona cebula
    200 g żółtego sera w kawałku
    masło
    1 łyżka oleju
    sól, pieprz i wędzona papryka
    ziele angielskie i liście laurowe
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Tosty

Tosty z chałki z wieprzowiną bbq - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W dużej misce umieszczamy 3 łyżki sosu BBQ, doprawiamy solą, pieprzem i papryką wędzoną. Czerwoną cebulę kroimy na cienkie krążki. Połowę umieszczamy w misce, dokładamy karkówkę i dokładnie smarujemy marynatą. Miskę zakrywamy folią spożywczą i umieszczamy w lodówce na kilka godzin/całą noc. Po tym czasie zamarynowane mięso z cebulą obsmażamy z dwóch stron na łyżce oleju (ja zrobiłam to w wolnowarze). Przekładamy do wolnowaru, zalewamy bulionem, dodajemy ziele angielskie i liście laurowe. Gotujemy na najwyższych obrotach przez 5-6 godzin. Mięso w trakcie obracamy. Kiedy mięso będzie miękkie szarpiemy je za pomocą widelców i pozostawiamy w powstałym sosie.

    Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Chałkę kroimy na około 2 centymetrowe kromki. Górne kromki smarujemy masłem, dolne musztardą. Na musztardzie układamy plasterki ogórka kiszonego, mięso, krążki cebuli i drobno starty żółty ser. Przykrywamy kromkami z masłem. Pieczemy przez około 10-15 minut do zarumienienia. Podajemy z sosem BBQ. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Wieprzowina

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować