Pomysł na danie na imprezę. Wieprzowina przygotowywana w wolnowarze.
6 godz.
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
Składniki:
0,5 kg karkówki
1 duża chałka
sos BBQ
150 ml bulionu/rosołu
2 duże ogórki kiszone
1 duża czerwona cebula
200 g żółtego sera w kawałku
masło
1 łyżka oleju
sól, pieprz i wędzona papryka
ziele angielskie i liście laurowe
Tosty z chałki z wieprzowiną bbq - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W dużej misce umieszczamy 3 łyżki sosu BBQ, doprawiamy solą, pieprzem i papryką wędzoną. Czerwoną cebulę kroimy na cienkie krążki. Połowę umieszczamy w misce, dokładamy karkówkę i dokładnie smarujemy marynatą. Miskę zakrywamy folią spożywczą i umieszczamy w lodówce na kilka godzin/całą noc. Po tym czasie zamarynowane mięso z cebulą obsmażamy z dwóch stron na łyżce oleju (ja zrobiłam to w wolnowarze). Przekładamy do wolnowaru, zalewamy bulionem, dodajemy ziele angielskie i liście laurowe. Gotujemy na najwyższych obrotach przez 5-6 godzin. Mięso w trakcie obracamy. Kiedy mięso będzie miękkie szarpiemy je za pomocą widelców i pozostawiamy w powstałym sosie.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Chałkę kroimy na około 2 centymetrowe kromki. Górne kromki smarujemy masłem, dolne musztardą. Na musztardzie układamy plasterki ogórka kiszonego, mięso, krążki cebuli i drobno starty żółty ser. Przykrywamy kromkami z masłem. Pieczemy przez około 10-15 minut do zarumienienia. Podajemy z sosem BBQ. Smacznego!
Komentarze