Tortille pszenne - przepis na ciasto

0 (0 ocen)

  • 60 min

Pyszne domowe placki idealne do robienia domowych wrapów oraz na gorąco z ulubionymi dodatkami. Ciasto po upieczeniu zostaje elastyczne dzięki zawinięciu gorących placków w wilgotną bawełnianą lub lnianą ściereczkę kuchenną.

  • 60 min

Składniki:

  • proporcje na 15-16 placków o średnicy 18-20cm
    3 szklanki mąki pszennej
    łyżeczka proszku do pieczenia
    łyżeczka soli, użyłam ziołowej
    125 ml oleju
    250 ml gorącej wody
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo

Tortille pszenne - przepis na ciasto - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0bbic0p 1. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i solą. Dolewamy olej i gorącą dopiero co zagotowaną wodę. Mieszamy w robocie kuchennym do połączenia składników, około 5 minut najpierw na małych obrotach, później na średnich. Ciasto powinno być bardzo elastyczne.

    Gotowe ciasto dzielimy na 15-16 porcji. Nadajemy im kształt kulek. Każdą kulkę rozpłaszczamy dłonią, następnie wałkujemy do uzyskania cienkiego placka.
  • image-1602om6 2. Gotowe placki pieczemy po na suchej patelni.
  • image-280dtkm 3. Następnie przekładamy je na wilgotną ściereczkę kuchenną i owijamy nią gorące placki. Aby pozostały elastyczne.

Porady

Po upieczeniu tortille przechowujemy szczelnie owinięte w foliowej torebce, aby pozostały elastyczne i nie pękały podczas zwijania. Jeśli nie zużyjemy wszystkich placków możemy je zamrozić i użyć kiedy przyjdzie nam ochota;) Do ciasta można dodać oprócz soli ulubione zioła.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować