Pszenne tortille

0 (0 ocen)

Są łatwe do przygotowania i bardzo smaczne. Jeżeli porcja jest dla nas zbyt duża, i tak warto przygotować cała porcję, i część surowego ciasta zamrozić.

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej
    1 łyżeczka soli
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    ⅓ szklanki oleju roślinnego
    1 szklanka ciepłej wody
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Pszenne tortille - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski miksera wsypać mąkę, sól, proszek do pieczenia. Włączyć mikser na średnie obroty i wymieszać suche składniki. Dodać olej i wodę cały czas mieszając na średnich obrotach. Mieszać przez 1 minutę, zatrzymując jeżeli to konieczne aby zeskrobać ciasto z brzegów miski. Po upływie około 1 minuty lub gdy ciasto zaczyna tworzyć kulę, zmniejszenie szybkości mieszania do małej. Mieszać jeszcze przez 1 minutę albo do czasu aż ciasto będzie gładkie.
  • 2. Przenieść na dobrze posypany mąką blat. Podzielić ciasto na pół, a następnie każdą połówkę ponownie na pół . Kontynuować aż otrzymamy 16 równych porcji. Zagnieść małe kulki, spłaszczyć dłonią. Jeśli ciasto jest lepkie, należy użyć nieco więcej mąki. Przykryć spłaszczone kawałki ciasta czystą ściereczką i odstawić na 15 minut.
  • 3. Po tym czasie rozgrzać dużą patelnię na średnim ogniu. Każdy kawałek ciasta rozwałkować na cienki, okrągły placek wielkości ok 17 - 18 cm. W razie potrzeby podsypywać mąką. Nie układać surowych tortilli jedna na drugiej bo się posklejają.
  • 4. Kiedy patelnia jest bardzo gorąca, umieścić na niej placek i smażyć ok 1 minuty lub do chwili gdy na spodzie pojawią się blado brązowe plamy. Na wierzchu placka zaczną się pokazywać małe pęcherzyki. Jeśli tortilla przypieka się zbyt szybko zmniejszyć grzanie. Przełożyć na drugą stronę i smażyć przez około 30 sekund.
  • 5. Zdjąć z patelni. Aby tortille pozostały ciepłe, miękkie i giętkie, do czasu usmażenia wszystkich, należy placki trzymać w zamykanym pojemniku lub foliowej torebce, najlepiej z zamkiem.
  • 6. Podawać od razu ciepłe lub pozostawić do ostygnięcia i zjeść później. Jeżeli chcemy placki odgrzać, najprościej zrobić to w kuchence mikrofalowej. Placki można też zamrozić. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Tortilla

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować