Ekspresowe elastyczne pszenne tortille

0 (0 ocen)

Jeśli fast food to tylko domowy. Niech będzie domowy w 100%, więc zamiast gotowych tortilli z mega ilością konserwantów i innych dodatków zróbmy placki sami. Tortille są miękkie i fajnie się z nimi pracuje, zawijając ulubione składniki. Przepis znalazłam na stronie kasia.in/app.php/

Składniki:

  • 80 gram mąki pszennej TYP550
    80 gram mąki krupczatki
    1,5 łyżki oleju
    90 ml wrzątku
    1/4 łyżeczki soli
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery Dania główne

Ekspresowe elastyczne pszenne tortille - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąki mieszamy, dodajemy sól, olej i zalewamy wrzątkiem. Mieszamy najpierw łyżką a po chwili zagniatamy ciasto , tak aby było super gładkie. Przykrywamy folią a jak wystygnie dzielimy na 4 części i dokładnie rozwałkowujemy na bardzo cienkie placuszki.
  • 2. Smażymy na suchej, bardzo rozgrzanej patelni, na dużym ogniu.Jak zobaczymy, że na placku zaczynają pojawiać się bąble, obracamy go na drugą stronę i smażymy jeszcze chwilę. Smażenie wymaga wyczucua, bo jeśili przestrzymamy placek zbyt długo będzie się łamał przy zwijaniu.Na tortilli nie powinno być surowego ciasta.

Porady

Przepis na 4 małe tortille, jeśli potrzebujesz więcej zwielokrotnij ilość składników.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować