Tort leśny mech - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Szpinak rozmrażamy na sitku, a następnie delikatnie odsączamy z nadmiaru wody. Jajka miksujemy z cukrem, następnie powoli wlewamy olej i dodajemy stopniowo szpinak nie przerywając miksowania. Na koniec wsypujemy przesiane mąki oraz proszek do pieczenia i delikatnie mieszamy szpatułką do połączenia.
Dwie tortownice o średnicy 26 cm wykładamy papierem do pieczenia (samo dno). Ciasto dzielimy na pół i wylewamy do obu tortownic. Pieczemy w 170 st.C przez ok 1 h do suchego patyczka. Upieczone ciasta odstawiamy do ostygnięcia, a następnie przekrawamy wzdłuż na pół.
Jeden spód ciasta wkładamy z powrotem do tortownicy.
Galaretki wiśniowe rozpuszczamy w 1 szklance wody.
Śmietanę 18 % miksujemy z cukrem pudrem, gdy galaretka zacznie tężeć to dodajemy ją do śmietany i miksujemy do połączenia. Gdy krem nam zgęstnieje to wylewamy go na ciasto w tortownicy i przykrywamy drugim spodem, blaszkę wkładamy do lodówki do całkowitego zastygnięcia pianki. Następnie obkrawamy ciasto wkoło blaszki i wyciągamy z rantu.
Śmietankę 36% wlewamy do wysokiej miski, dodajemy mascarpone oraz cukier puder i miksujemy aż powstanie nam gęsty krem. Połowę kremu wykładamy na tort i wkładamy do środka borówki. Tort przykrywamy kolejnym blatem. Wierzch i boki tortu smarujemy pozostałym kremem. Pozostały blat szpinakowy kruszymy i przyklejamy na bokach i wierzchu torta. Dodatkowo wierzch dekorujemy malinami i borówkami.
Komentarze