Tort Leśny mech

4.45 (175 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób

Prosty, efektowny i smaczny tort

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • blaszka 26 cm:

    ciasto:

    mąka krupczatka 250 g,

    mąka pszenna 390 g,

    jajka 8 szt,

    szpinak mrożony rozdrobniony 900 g,

    cukier 450 g,

    olej 2 szklanki,

    proszek do pieczenia 3 łyżeczki,


    pianka z galaretką:

    śmietana 18% 1 szklanka,

    galaretka wiśniowa 2 szt,

    woda gorąca 1 szklanka,

    cukier puder 4 łyżki,



    krem:

    śmietanka 36% 500 ml,

    mascarpone 400 g,

    cukier puder 7 łyżek,

    borówki 70 g,


    dodatkowo:

    maliny 100 g,

    borówki 100 g,
Wystaw ocenę:

4.45 (175 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Galaretki

Tort leśny mech - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szpinak rozmrażamy na sitku, a następnie delikatnie odsączamy z nadmiaru wody. Jajka miksujemy z cukrem, następnie powoli wlewamy olej i dodajemy stopniowo szpinak nie przerywając miksowania. Na koniec wsypujemy przesiane mąki oraz proszek do pieczenia i delikatnie mieszamy szpatułką do połączenia.

    Dwie tortownice o średnicy 26 cm wykładamy papierem do pieczenia (samo dno). Ciasto dzielimy na pół i wylewamy do obu tortownic. Pieczemy w 170 st.C przez ok 1 h do suchego patyczka. Upieczone ciasta odstawiamy do ostygnięcia, a następnie przekrawamy wzdłuż na pół.

    Jeden spód ciasta wkładamy z powrotem do tortownicy.

    Galaretki wiśniowe rozpuszczamy w 1 szklance wody.

    Śmietanę 18 % miksujemy z cukrem pudrem, gdy galaretka zacznie tężeć to dodajemy ją do śmietany i miksujemy do połączenia. Gdy krem nam zgęstnieje to wylewamy go na ciasto w tortownicy i przykrywamy drugim spodem, blaszkę wkładamy do lodówki do całkowitego zastygnięcia pianki. Następnie obkrawamy ciasto wkoło blaszki i wyciągamy z rantu.

    Śmietankę 36% wlewamy do wysokiej miski, dodajemy mascarpone oraz cukier puder i miksujemy aż powstanie nam gęsty krem. Połowę kremu wykładamy na tort i wkładamy do środka borówki. Tort przykrywamy kolejnym blatem. Wierzch i boki tortu smarujemy pozostałym kremem. Pozostały blat szpinakowy kruszymy i przyklejamy na bokach i wierzchu torta. Dodatkowo wierzch dekorujemy malinami i borówkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować