Tort ze szpinakiem- leśny mech - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1. Szpinak rozmrozić i odcisnąć z wody.
2.Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Jaja ubić z cukrem. Do ubitej masy jajecznej wlewać cienkim strumieniem olej- ciągle miksując. Następnie dodać mąkę, zmiksować, a na sam koniec połączyć masę ze szpinakiem (dodatkowo można ponownie wszystko zmiksować).
3.Tortownicę wyłożyć papierem, posmarować margaryną/masłem i opruszyć mąką. Piec w piekarniku przez 50 minut w temperaturze 180 stopni.
4.Gdy ciasto się ostudzi należy odciąć górną część i ją pokruszyć.
5.Mleko podgrzać, rozpuścić w nim żelatynę i ostudzić. Śmietanę ubić z cukrem pudrem, na samym końcu dodać serek mascarpone i żaletynę, wszystko ponownie zmiksować .
6.Na ciasto wyłożyć maliny w niewielkich odstępach obok siebie. Następnie przykryć je kremem, który należy posypać posypać pokruszonym ciastem. Wierzch udekorować malinami
Komentarze