Tort z polenty cukinią krewetkami i tofu

0 (0 ocen)

  • 30 min

Fajny torcik inaczej podany na polencie. Bardzo polubiłam polentę i postanowiłam podać ją inaczej.Rewelacyjne danie na uroczystość, imprezę :-)

  • 30 min

Składniki:


  • 300 gram kaszki kukurydzianej
    5 szklanek wody zimnej
    3 łyżki startego parmezanu
    ½ słoiczka suszonych pomidorów z zalewy
    2 łyżki masła
    Sól
    20 dkg krewetek mrożonych
    ½ cukinii
    8 pomidorków koktajlowych
    1 pomidor duży
    ½ opakowania tofu
    5 plastrów żółtego sera
    Bazylia
    Oregano suszone
    Pieprz
    1 ząbek czosnku
    ½ papryki czerwonej
    5 łyżek sosu pomidorowego ostrego
    Olej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Tort z polenty cukinią krewetkami i tofu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Przygotowanie produktów 1. Do garnka wlewam zimną wodę i zagotowuję ją. Wsypuję po jednej łyżce kaszki kukurydzianej, cały czas energicznie mieszając. Zdejmuję z gazu , dodaję masło, sól, parmezan, pomidory suszone pokrojone.
  • Usmażone krewetki 2. Krewetki odmroziłam dzień wcześniej i zamarynowałam je w oliwie, soli, dodałam pieprz, bazylię i oregano. Na patelni na oleju smażyłam je około 2 minuty
  • Ugotowana polenta 3. Do okrągłej formy wylewam polente, i odstawiam na 30 minut żeby ostygła.
  • krązki cukiniii na polencie 4. Wystudzoną polentę posmarowałam sosem pomidorowym, ułożyłam na nim ser, na po pokrojone plastry cukinii cienkie, oraz papryka cienkie paski. Do nagrzanego piekarnika do 200 stopni wstawiłam na około 15 minut. Po tym czasie dodałam pomidorki koktajlowe pokrojone, oraz tofu i zapiekłam jeszcze 10 minut. Po wyjęciu ułożyłam krewetki ,oliwki, i zrobiłam róże z pomidora 
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować