Tort z biszkoptem, dwoma kremami i wkładką galaretkową. Tort z dekoracją świąteczną, na przyjęcie.
2 godz.
Więcej niż 10 osób
Średni
Składniki:
BISZKOPT:
-7 jajek
-180 g cukru
-120 g mąki tortowej
-120 g mąki ziemniaczanej
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
GALARETKOWA WKŁADKA:
-0,5 kg. świeżych albo mrożonych truskawek
-3 łyżki cukru
-woda do uzupełnienia do 800 ml.
-2 galaretki truskawkowe
NASĄCZENIE :
-3/4 szklanki mocnej i posłodzonej kawy
KREM JAGODOWY Z BORÓWKĄ AMERYKAŃSKĄ :
-500 ml. śmietanki 36 %
-250 g. serka mascarpone
-25 g. cukru pudru
-200 ml. frużeliny z jagód (przetartej)
-20 g. żelatyny
-ok. 100 ml. wody
-125 g. borówki amerykańskiej
KREM KAWOWY:
-500 ml. śmietanki 36 %
-250 g. serka mascarpone
-50 g. cukru pudru
-150 ml. bardzo mocnej kawy
-20 g. żelatyny
-ok. 100 ml. wody
OBŁOŻENIE:
-250 ml. śmietanki 30 %
-250 g. serka mascarpone
-1 krem waniliowy do tortów w proszku
DEKORACJE:
-150 g. masy z mleka w proszku
-200 g. polewy deserowej HELIO
Tort "z gniazdkami " - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.biszkopt- Upiec biszkopt w tortownicy fi 27 cm. Najlepiej upiec dzień wcześniej, będzie łatwiej przekroić na 3 blaty.
2.galaretkowa wkładka- Truskawki pokroić na mniejsze kawałki, dodać cukier i 1/2 szklanki wody. Pogotować do rozpadnięcia truskawek. Przetrzeć przez sitko, albo rozdrobnić blenderem. Uzupełnić wodą do 800 ml. i ponownie zagotować, odstawić i zaraz rozpuścić tam galaretki. Ostudzić i przelać do zafoliowanej miski i schłodzić do zestalenia galaretki.
3.Tort składać w wyższym rancie i mniejszym fi 25 cm. Ułożyć spód biszkoptu i nasączyć, częścią kawy.
4.krem 1- Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić do ciepłego. Schłodzoną śmietankę z serkiem, cukrem pudrem i frużeliną, ubić do puszystego. Potem dolewać lekko ciepłą, ale nie za zimną ani za gorącą żelatynę i krótko zmiksować. Wylać 2/3 do tortownicy. Posypać umytymi i osuszonymi borówkami.
5.Wylać resztę kremu i rozsmarować.
6.Ułożyć środkowy blat biszkoptowy i nasączyć kawą mocniej. Od razu nasączyć, też 3 blat biszkoptowy, ale mniej na stronie przekrojonej.
7.krem 2- Najpierw zaparzyć kawę rozpuszczalną albo z ekspresu i schłodzić. Resztę postąpić jak z 1 kremem z tym, że zamiast frużeliny dodać kawę. 2/3 kremu wylać do tortownicy i ułożyć wkładką galaretkową.
8.Wylać resztę kremu i rozsmarować.
9.Przykryć górą biszkoptu i schłodzić tort kilka godzin, najlepiej całą noc.
10.Po schłodzeniu, zdjąć zabezpieczenia.
11.Przykryć paterą i odwrócić tort do ''góry nogami''. Góra będzie równiejsza. Dół zabezpieczyć papierem do pieczenia.
12.obłożenie- Śmietankę wraz z serkiem zmiksować z kremem w proszku. Posmarować cały tort i wygładzić.
13.Można zwinąć ręcznik papierowy w ''maczaka'' i poklepać cały tort.
14.Zdjąć zabezpieczenia i tort schłodzić.
15.dekoracje- Ozdoby zrobić wcześniej. Jajka przepiórcze zrobić z masy z mleka w proszku. Kropki zrobić wykałaczką maczaną w rozpuszczonej czekoladzie. Na gniazdka, rozpuścić polewę czekoladową i trochę przestudzić. Przelać do rożka papierowego i ponalewać na papier do pieczenia w małe okręgi, tworząc gniazdka.
16.Jak stwardnieją gniazdka, to odkleić i ułożyć przygotowane jajeczka.
Komentarze