Tort z chałwą

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Tort jest pyszny. Połączenie chałwy z wiśniami i masą śmietanową powoduje, że ciasto jest winne, delikatne, rozpływa się w ustach.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • Ciasto:
    9 jaj
    11 łyżek mąki tortowej
    9 łyżek cukru
    cukier waniliowy
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Poncz:
    1/2 litra przegotowanej wody
    1/2 cytryny
    3 łyżki cukru

    Masa 1:
    500g wiśni drylowanych (mogą być mrożone)
    3 szkl. wody
    1 galaretka wiśniowa
    2 łyżeczki żelatyny

    Masa 2:
    300g chałwy
    1 cukier waniliowy
    4 żółtka
    350g masła
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    1/2 litra mleka

    Masa 3:
    1/2 litra śmietany 30%
    galaretka truskawkowa
    1 łyżeczka żelatyny
    pół szkl. gotowanej wody
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Desery

Tort z chałwą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Białka ubić, dodać cukry, proszek do pieczenia, żółtka i dalej ubijać. Dodać mąkę i delikatnie wymieszać. Ciasto wlać do tortownicy i piec 40min w temperaturze 180 stopni. Biszkopt wystudzić i przekroić na 3 krążki.
  • 2. Poncz:
    Zagotować wodę. Dodać wyciśnięty sok z cytryny, cukier i dokładnie wymieszać. Wystudzić.
  • 3. Masa 1:
    Wiśnie zagotować z wodą. Dodać galaretkę i żelatynę, dokładnie wymieszać do rozpuszczenia. Wystudzić i pozostawić do stężenia.
  • 4. Masa 2:
    Żółtka rozrobić w 1/4 szklanki mleka z mąką ziemniaczaną. Resztę mleka zagotować z cukrem waniliowym. Do gorącego mleka wlać rozrobioną mąkę z żółtkami i zagotować. Utrzeć masło z chałwą i połączyć z zimnym budyniem.
  • 5. Masa 3:
    Śmietanę ubić. Galaretkę i żelatynę rozpuścić w połowie szklanki gotowanej wody. Wystudzić i połączyć ze śmietaną.
  • 6. Pierwszy krążek biszkoptu nasączyć ponczem i wyłożyć wiśnie z galaretką. Przykryć drugim krążkiem, nasączyć i wyłożyć masę z chałwą. Przykryć trzecim krążkiem, nasączyć i położyć bitą śmietanę z galaretką. Całość biszkoptu udekorować masą śmietanową. Boki można posypać drobno posiekanymi orzechami, a górę tortu kolorowymi galaretkami.

Porady

Tort najlepiej smakuje na drugi dzień. Do ponczu można dodać różne rodzaje alkoholu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bita śmietana Chałwa Wiśnie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować