Tort egipski z chałwą

4.5 (151 ocen)

  • 2 godz.

Orzechowe biszkopty przełożone masą z budyniu i chałwy :)

  • 2 godz.

Składniki:

  • Składniki na 3 blaty orzechowy:
    3 białka
    2 łyzki cukru
    1 łyżka mąki
    50 g orzechów mielonych

    Składniki na blat sezamowy:
    3 białka
    2 łyżki cukru
    1 łyżka mąki pszennej
    1/2 łyżeczki roszku do pieczenia
    150 g sezamu

    Masa budyniowa:
    9 żółtek
    9 łyżek cukru
    6 lyżek mąki pszennej
    350 ml mleka
    180 g miękkiego masła

    Masa śmietanowa:
    500 ml śmietany 30 %
    1 fix do śmietany
    2 łyżki cukru pudru
    100 g orzechów

    Masa chałwowa:
    1/2 l mleka
    3 łyzki mąki pszennej
    2 łyzki mąki ziemniaczanej
    3 żółtka
    1/2 szkl. cukru
    100 g miękkiego masła
    200 g chałwy
Wystaw ocenę:

4.5 (151 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Tort egipski z chałwą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygoować 3 blaty orzechowe. Białka ubić na sztywno, na koniec dodać cukier. Orzechy wymieszać z mąką i dodać do masy. Delikatnie wymieszać łyżką. Piec w okrągłej tortownicy o rednicy 26 cm w nagrzanym piekarniku do 180 stopni ok 20 minut. Wszystkie blaty ostudzić.
  • 2. Przygotować blat sezamowy. BIałka ubić na sztywno, dodać cukier na koniec, mąkę wymieszaną z sezamem i delikatnie wymieszać. Piec ok 30 w temp. 180 stopni.
  • 3. Przygotować masę chałwową:
    Ugotować połowę mleka z cukrem. Osobno wymieszać resztę mleka wraz z makami i żótkami. Wlać do gotującego się budyniu, gotować, aż do zgęstnienia. Zimny budyń utrzeń z masłem i chałwą na gładka masę.
  • 4. Przygotować masę budyniową:
    Żółtka, mleko, cukier i mąkę ubić mikserem, następnie ugotować w garnku budyń, aż do zgęstnienia. Jak ostygnie utrzeć budyń z masłem.
  • 5. Przygotować masę smietanową:
    Kremówkę ubić na sztywno, dodać cukier i śmietan fix.
  • 6. Na talerz wyłożyć blat sezamowy. Wyłożyć 1/4 masy chałwowej, na nią 1/4 masy budyniowej i 1/4 masy śmietanowej. Orzechy posiekać na drobno i podprażyć na suchej patelni. Wyłożyć 1/3 orzechów na masę. Następne blaty orzechowe, przełożyć w ten sam sposób. Na koniec posypać 3 łyżkami podprażonych na patelni wiórków kokosowych.
    Przechowywać w lodówce, najlepszy na drugi dzień.

Porady

Tort jest bardzo słodki jak dla mnie, można jeszcze zmiejszyc ilość cukru. Można dowonie udekorować ciasto. Boki ciasta udekorowałam biszkoptami podłużnymi 26 sztuk.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń Chałwa Masa Orzechy Wiórki kokosowe

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Urodziny

Podobne przepisy

To może cię zainteresować