Tort egipski z chałwą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygoować 3 blaty orzechowe. Białka ubić na sztywno, na koniec dodać cukier. Orzechy wymieszać z mąką i dodać do masy. Delikatnie wymieszać łyżką. Piec w okrągłej tortownicy o rednicy 26 cm w nagrzanym piekarniku do 180 stopni ok 20 minut. Wszystkie blaty ostudzić.
2.Przygotować blat sezamowy. BIałka ubić na sztywno, dodać cukier na koniec, mąkę wymieszaną z sezamem i delikatnie wymieszać. Piec ok 30 w temp. 180 stopni.
3.Przygotować masę chałwową:
Ugotować połowę mleka z cukrem. Osobno wymieszać resztę mleka wraz z makami i żótkami. Wlać do gotującego się budyniu, gotować, aż do zgęstnienia. Zimny budyń utrzeń z masłem i chałwą na gładka masę.
4.Przygotować masę budyniową:
Żółtka, mleko, cukier i mąkę ubić mikserem, następnie ugotować w garnku budyń, aż do zgęstnienia. Jak ostygnie utrzeć budyń z masłem.
5.Przygotować masę smietanową:
Kremówkę ubić na sztywno, dodać cukier i śmietan fix.
6.Na talerz wyłożyć blat sezamowy. Wyłożyć 1/4 masy chałwowej, na nią 1/4 masy budyniowej i 1/4 masy śmietanowej. Orzechy posiekać na drobno i podprażyć na suchej patelni. Wyłożyć 1/3 orzechów na masę. Następne blaty orzechowe, przełożyć w ten sam sposób. Na koniec posypać 3 łyżkami podprażonych na patelni wiórków kokosowych.
Przechowywać w lodówce, najlepszy na drugi dzień.
Porady
Tort jest bardzo słodki jak dla mnie, można jeszcze zmiejszyc ilość cukru.
Można dowonie udekorować ciasto.
Boki ciasta udekorowałam biszkoptami podłużnymi 26 sztuk.
Komentarze