Nia ma jak swojska pizza,świaża,chrupiąca i smaczna.
50 min
Składniki:
1/2 kg pieczarek
1 kg mąki
7.5 dag drożdży
1 szkl.mleka
1 i 1/4 szkl. ciepłej wody
1 łyżka oleju rzepakowego
25 dag sera żółtego
20 dag szynki
1 łyżeczka cukru
wegeta,szczypta soli,bazylia.koncentrat pomidorowy
olej do wysmarowania formy
Pizza domowa z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże rozrobić w niewielkiej ilości ciepłej wody,Dodać cukier i łyżkę mąki.Wszystko dokładnie wymieszać. Do miski wsypać resztę mąki, wegetę, wlać wodę i ciepłe mleko oraz drożdże i łyżkę oleju rzepakowego, dokładnie wyrobić i zagnieść ciasto.Gotowe ciasto pozostawić na 5 minut w ciepłym miejscu i podzielić ja na 2 równe części.
2.Przygotować 2 formy.Każdą natłuścić olejem ii wyłożyć ciasto.Ciasto wysmarować koncentratem pomidorowym i posypać bazylią.Położyć plastry szynki,na to cienkie plasterki pieczarek i starty na grubych oczkach tarki,ser.
Riec 30 min. w 180 stopniach.
Porady
Pizzę podawać z domowym sosem czosnkowym i ketchupem.
Komentarze