Tort wiśniowy wyborny

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Mam nadzieję, że tort będzie Wam smakował, bo to nie lada tort skoro dostałam pochwałę od samej teściowej ;-)

  • 2 godz.

Składniki:

  • NA BISZKOPT
    7 jajek
    160 g cukru
    130 g mąki
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    60 g kakao
    4 łyżki oleju rzepakowego

    NA KREM
    500 ml śmietany kremówki 36%
    250 g serka mascarpone
    1 łyżeczka cukru
    1 opakowanie cukru waniliowego
    1 opakowanie śmietan-fix
    100 g gorzkiej czekolady

    MASA WIŚNIOWA I NASĄCZENIE
    700 g mrożonych wiśni bez pestek
    100 g cukru
    2 opakowania galaretki wiśniowej
    1 kieliszek wódki (25 ml)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Tort wiśniowy wyborny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Tortownicę o średnicy 29 cm wyłożyć papierem do pieczenia (dno). Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C.
    Do miski wbić jajka i ubijać stopniowo dodając cukier. Ubijać aż do uzyskania puszystej i gęstej pianki. Do ubitej masy dodać olej delikatnie mieszając, następnie przesiać przez sitko mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Mieszać aż do połączenia wszystkich składników (delikatnie żeby ciasto urosło puszyste). Przelać masę do tortownicy i piec na środkowym poziomie piekarnika 30 minut (do suchego patyczka). Wystudzone ciasto przekroić na dwa blaty.
  • 2. Masa wiśniowa: Zamrożone wiśnie przełożyć do garnuszka i odmrozić (u mnie trwało to całą noc). Do odmrożonej masy wsypać cukier i gotować na wolnym ogniu około 15 minut. Z uzyskanej masy odlać niepełną filiżankę soku wiśniowego (do nasączenia). Po wyłączeniu palnika dodać dwie galaretki i dobrze wymieszać. Zostawić do ostudzenia. Z uzyskanej masy wybrać wiśnie do osobnej miseczki, a galaretkę wstawić do lodówki żeby nieco stężała.
  • 3. Krem: W misce ubić śmietanę kremówkę stopniowo dodając cukier i cukier waniliowy. Do ubitej masy dodać serek mascarpone i śmietan-fix miksując wszystko razem (krótko tylko do połączenia składników. Na koniec wsypać startą na tarce czekoladę i wymieszać szpatułką lub użyć miksera na wolnych obrotach.
  • 4. Wykonanie: Do filiżanki z sokiem z wiśni dodać wódkę i nasączyć oblaty. Na spodni oblat wyłożyć równomiernie wiśnie i zalać je tężejącą galaretką. Wstawić do lodówki żeby szybko stężała. Kiedy galaretka stężeje posmarować ją warstwą kremu i nałożyć górny oblat. Górę i boki tortu posmarować pozostałym kremem. Do dekoracji można użyć wisienek z alkoholem. Jeżeli takich nie posiadacie, to mogą być to wisienki z kompotu lub słodkie z puszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Olej Śmietana Wiśnie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować