Wyborny tort truskawkowy

4.49 (177 ocen)

  • 2 godz.

Zrobiłam go na 20-lecie ślubu moich rodziców. Goście byli zachwyceni !

  • 2 godz.

Składniki:

  • biszkopt:
    7 jajek
    3/4 szklanki cukru
    1 i 1/3 szklanki mąki pszennej
    2 łyżki maki ziemniaczanej
    szczypta soli

    masa śmietanowa:
    750 ml śmietany kremówki 30%
    3 łyżki cukru pudru
    3 śmietan-fixy bądź żelatyna

    sorbet truskawkowy:
    60 dag truskawek
    2 galaretki truskawkowe (rozpuszczone w 2 i 1/3 szklanki wody)
    2 łyżeczki żelatyny

    dodatkowo:
    sok z 1/2 cytryny
    3 łyżki letniej wody
    alkohol do smaku
    kilka truskawek do dekoracji
Wystaw ocenę:

4.49 (177 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery Sorbety

Wyborny tort truskawkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: białka ubijamy na puch ze szczyptą soli. Dodajemy żółtka, cukier dokładnie miksujemy. Wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem po pieczenia. Ciasto wlewamy do tortownicy o średnicy 27 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180*C ok. 35 min. Studzimy, przekrawamy na 3 krążki.
  • 2. Śmietanę ubijamy z pudrem, łączymy z usztywniaczami.
  • 3. Sorbet: truskawki obieramy, myjemy, rozdrabniamy blenderem, dodajemy tężejące galaretki i rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody żelatynę. Dokładnie mieszamy. Odstawiamy do lodówki do stężenia na ok. 20 min.
  • 4. Blaty biszkoptowe skrapiamy ponczem z cytryny. Przekładamy kolejno: nlat biszkoptowy, sorbet, śmietana, blat biszkoptowy, sorbet, blat biszkoptowy, sorbet, śmietana.
  • 5. Tort wykańczamy śmietaną, dekorujemy połówkami truskawek. Smacznego ;))
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Truskawki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować