Tort kokosowo-wiśniowy

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Jasny biszkopt, przełożony frużeliną wiśniową oraz kremem z bitej śmietany i białej czekolady z dużą ilością wiórków kokosowych. Wierzch obficie oblany czekoladowym ganache.

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • (tortownica 24 cm):

    biszkopt (składniki na 1 szt):

    jajka 3 szt,

    cukier 0,5 szklanki,

    mąka pszenna 0,5 szklanki,

    mąka ziemniaczana 2 łyżki,

    proszek do pieczenia 1 łyżeczka,

    sól szczypta,


    frużelina wiśniowa:

    wiśnie 600 g (waga z pestkami),

    cukier 3 łyżki,

    mąka ziemniaczana 1,5 łyżki,

    woda zimna 50 ml,

    żelatyna 1 łyżeczka,


    krem kokosowy:

    śmietanka 30% 660 ml,

    śnieżka w proszku 2 opakowania,

    biała czekolada 150 g,

    wiórki kokosowe 200 g,


    czekoladowy drip:

    czekolada mleczna 100 g,

    czekolada gorzka 100 g,

    śmietanka 30% 60 ml,


    do nasączenia:

    woda 0,5 szklanki,

    cukier waniliowy 0,5 opakowania,

    sok z cytryny 1 łyżeczka,


    dodatkowo:

    wiśnie z ogonkami do dekoracji,
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty

Tort kokosowo-wiśniowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka oddzielamy białka od żółtek. Składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Białka ubijamy ze szczyptą soli. Następnie dodajemy po łyżce cukru i cały czas miksujemy. Dodajemy po jednym żółtku, a na koniec dodajemy przesiane i wymieszane ze sobą suche składniki. Ciasto delikatnie mieszamy łyżką do połączenia. Tortownice wykładamy papierem do pieczenia (samo dno), wylewamy masę jajeczną i pieczemy w 170 st.C przez 30 min. do suchego patyczka. W ten sam sposób pieczemy 3 biszkopty.

    Wiśnie drylujemy, dodajemy cukier i stawiamy na palnik. Chwilę gotujemy, aby wiśnie zmiękły. W zimnej wodzie rozpuszczamy skrobię ziemniaczaną, wlewamy do gotujących się wiśni, mieszamy i gotujemy na małym ogniu aż zrobi nam się kisiel. Odstawiamy do lekkiego ostygnięcia. Żelatynę zalewamy zimną wodą (tylko do pokrycia), po 10 min. napęczniałą żelatynę dodajemy do wiśni i mieszamy. Odstawiamy w zimne miejsce, aby frużelina nieco się ścięła.

    Śmietankę ubijamy na sztywno, dodajemy śnieżkę w proszku i miksujemy mikserem do połączenia. Czekoladę rozpuszczamy na parze i stopniowo dodajemy do kremu. Następnie dodajemy wiórki kokosowe i mieszamy do połączenia.

    Biszkopt nasączamy 1/3 wody wymieszanej z cukrem waniliowym i sokiem z cytryny. Nakładamy połowę frużeliny, a następnie 1/4 części kremu. Ponownie nakładamy biszkopt i postępujemy w ten sam sposób. Następnie nakładamy ostatni biszkopt, który również nasączamy i wierzch oraz boki tortu smarujemy kremem. Trochę kremu zostawiamy na ozdoby. Tort schładzamy w lodówce przez 3h.

    Do garnka wlewamy śmietankę, łamiemy czekoladę, stawiamy na palnik o małej mocy, mieszamy do rozpuszczenia. Za pomocą szprycy z okrągłą końcówką wyciskamy czekoladę na bokach tortu, która będzie nam spływać jak sople. Możemy to również zrobić za pomocą łyżki. Następnie pozostałą polewę wylewamy na środek tortu i rozsmarowujemy. Wkoło tortu wyciskamy za pomocą szprycy pozostały krem. Wierzch ozdabiamy wiśniami z ogonkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Kokos Wiśnie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować