Tort kokosowo-wiśniowy

  • wyświetlono: 344 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Jasny biszkopt, przełożony frużeliną wiśniową oraz kremem z bitej śmietany i białej czekolady z dużą ilością wiórków kokosowych. Wierzch obficie oblany czekoladowym ganache.

P1040742 (3)
  • 15 porcje
  • 180min

Składniki

(tortownica 24 cm):

biszkopt (składniki na 1 szt):

jajka 3 szt,

cukier 0,5 szklanki,

mąka pszenna 0,5 szklanki,

mąka ziemniaczana 2 łyżki,

proszek do pieczenia 1 łyżeczka,

sól szczypta,


frużelina wiśniowa:

wiśnie 600 g (waga z pestkami),

cukier 3 łyżki,

mąka ziemniaczana 1,5 łyżki,

woda zimna 50 ml,

żelatyna 1 łyżeczka,


krem kokosowy:

śmietanka 30% 660 ml,

śnieżka w proszku 2 opakowania,

biała czekolada 150 g,

wiórki kokosowe 200 g,


czekoladowy drip:

czekolada mleczna 100 g,

czekolada gorzka 100 g,

śmietanka 30% 60 ml,


do nasączenia:

woda 0,5 szklanki,

cukier waniliowy 0,5 opakowania,

sok z cytryny 1 łyżeczka,


dodatkowo:

wiśnie z ogonkami do dekoracji,

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Tort kokosowo-wiśniowy

  • 1. Jajka oddzielamy białka od żółtek. Składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Białka ubijamy ze szczyptą soli. Następnie dodajemy po łyżce cukru i cały czas miksujemy. Dodajemy po jednym żółtku, a na koniec dodajemy przesiane i wymieszane ze sobą suche składniki. Ciasto delikatnie mieszamy łyżką do połączenia. Tortownice wykładamy papierem do pieczenia (samo dno), wylewamy masę jajeczną i pieczemy w 170 st.C przez 30 min. do suchego patyczka. W ten sam sposób pieczemy 3 biszkopty.

    Wiśnie drylujemy, dodajemy cukier i stawiamy na palnik. Chwilę gotujemy, aby wiśnie zmiękły. W zimnej wodzie rozpuszczamy skrobię ziemniaczaną, wlewamy do gotujących się wiśni, mieszamy i gotujemy na małym ogniu aż zrobi nam się kisiel. Odstawiamy do lekkiego ostygnięcia. Żelatynę zalewamy zimną wodą (tylko do pokrycia), po 10 min. napęczniałą żelatynę dodajemy do wiśni i mieszamy. Odstawiamy w zimne miejsce, aby frużelina nieco się ścięła.

    Śmietankę ubijamy na sztywno, dodajemy śnieżkę w proszku i miksujemy mikserem do połączenia. Czekoladę rozpuszczamy na parze i stopniowo dodajemy do kremu. Następnie dodajemy wiórki kokosowe i mieszamy do połączenia.

    Biszkopt nasączamy 1/3 wody wymieszanej z cukrem waniliowym i sokiem z cytryny. Nakładamy połowę frużeliny, a następnie 1/4 części kremu. Ponownie nakładamy biszkopt i postępujemy w ten sam sposób. Następnie nakładamy ostatni biszkopt, który również nasączamy i wierzch oraz boki tortu smarujemy kremem. Trochę kremu zostawiamy na ozdoby. Tort schładzamy w lodówce przez 3h.

    Do garnka wlewamy śmietankę, łamiemy czekoladę, stawiamy na palnik o małej mocy, mieszamy do rozpuszczenia. Za pomocą szprycy z okrągłą końcówką wyciskamy czekoladę na bokach tortu, która będzie nam spływać jak sople. Możemy to również zrobić za pomocą łyżki. Następnie pozostałą polewę wylewamy na środek tortu i rozsmarowujemy. Wkoło tortu wyciskamy za pomocą szprycy pozostały krem. Wierzch ozdabiamy wiśniami z ogonkami.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tortczekoladakokosWiśnie
 

Komentarze

Podobne przepisy

Tort kosz malinowo- kokosowy

Dodane przez: Patrycja33

Tort kosz malinowo- kokosowy

Zapraszam na tort, który sprawdzi...

Tort cytrynowo-kokosowy

Dodane przez: iziona

Tort kokosowo-cytrynowy

Pyszny tort z przebijająca się...

Tort ananasowo- kokosowy

Dodane przez: Patrycja33

Tort ananasowo- kokosowy

Tort składa się z dwóch płatów...

Tort jednorożec

Dodane przez: Anna Magdalena

Tort kokosowo-truskawkowy

Pyszny tort na każdą okazję. Dwie...

Tort śmietanowo-kokosowy

Dodane przez: Paulina1507

Tort śmietanowo-kokosowy

Tort śmietanowo-kokosowy jest moim...

gotowe danie

Dodane przez: ziutula

wiśniowy ucieraniec z kokosową kuszonką

łatwe, tanie i smaczne ciasto.............SMACZNEGO!!!