Tort Wenecja

4.5 (165 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 60 min

Tort jest bardzo pyszny, łatwo i szybko można go zrobić.

  • 60 min

Składniki:




  • Biszkopt

    5 jaj

    7,5 dkg maki pszennej

    7,5dkg mąki ziemniaczanej

    15 dkg cukru kryształu

    Krem advokat

    2 paczki kremu ajerkoniakowego

    1 kostka masła

    0,6l mleka

    100ml ajerkoniak

    10dkg rodzynki

    5dkg migdały płatki

    5dkg czekolady gorzkiej

    5dkg czekolady białej

    wodę przegotowaną, spirytus, likier kakaowy na poncz
Wystaw ocenę:

4.5 (165 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Tort wenecja - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • tort w całości 1. Oddzielić żółtka od białek, białka ubić na sztywno, dodać cukier, ubijać, dodać żółtka. Dodać przesiane mąki, wymieszać. Formę wysmarować tłuszczem, dno wyłożyć pergaminem. Masę wlać do formy i piec ok.30min. Krem sporządzić godnie z zaleceniami na opakowaniu, dodać miękkie masło i ajerkoniak. Z zimnej przegotowanej wody, spirytusu i likieru kakaowego sporządzić poncz. Biszkopt podzielić na trzy blaty, każdy blat polać ponczem, wyłożyć krem, rodzynki i potarte czekolady. Boki tortu obsypać płatkami migdałowymi. Wierzch dowolnie udekorować.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_12-2013

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Urodziny

Podobne przepisy

To może cię zainteresować