Tort urodzinowy dla hydraulika - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.biszkopt-Ubić białka ze szczyptą soli i po trochu dodawanym cukrem.Miksując dolewać po żółtku. Przesiewać tam mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Delikatnie mieszać ale już łopatką,dolewając też olej. Nie mieszać długo, żeby nie opadło. Wylać do tortownicy 27 cm.wyłożonej papierem tylko na dole. Piec ok.30 min. w 175*. Wyjąć z piekarnika,trochę odczekać i obkroić boki, obrócić na ręcznik papierowy, zdjąć blaszkę,papier i odstawić do przestygnięcia. Przekroić na 3 blaty.
2.Spodni blat biszkoptowy, włożyć do zabezpieczonej tortownicy i nasączyć częścią syropu z odsączonych brzoskwiń.
3.krem 1-Żelatynę rozmieszać z gorącą wodą i ostudzić do letniego.Schłodzoną śmietankę, ubić z pudrem i fixem. Następnie dodawać porcjami serek i miksować. Następnie dolewać letnią żelatynę i krótko zmiksować.Wmieszać pokrojone w kostkę odsączone brzoskwinie.Wyłożyć do tortownicy i rozsmarować.
4.Przykryć drugim blatem biszkoptowym.Mocniej nasączyć syropem.
5.krem 2-Postąpić tak samo jak z 1 kremem, tylko zamiast brzoskwiń dodać pokrojone cukierki w małą kostkę.Wyłożyć do tortownicy i rozsmarować.
6.Przykryć ostatnim blatem biszkoptowym.Tort schłodzić kilka godzin w lodówce,najlepiej na całą noc.
7.Po schłodzeniu, zdjąć zabezpieczenia i rant z tortownicy.
8.Przykryć paterą i odwrócić ''do góry nogami''.Góra będzie równiejsza.
9.obłożenie-Zmiksować śmietankę z kremem w proszku w/g wskazówek na opakowaniu. Polową posmarować cały tort, można wygładzić. Albo można zrobić wzorek za pomocą specjalnej packi.
10.Z reszty kremu zrobić rozetki na górze i dole tortu.
Komentarze