Klej (jadalny) do masy cukrowej:
- cukier puder
- gorąca woda.
Dodatki:
- dwie puszki brzoskwiń
- 2 rureczki (takie do picia)
- masy cukrowe (ja wybrałam jedną pomarańczową - na kolor piwa, jedną zieloną na etykietkę i trzy białe na piankę, napis i wykończenie kufla)
- pusta puszka po dowolnym piwie.
Tort urodzinowy dla męża - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt:
Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę (dodać do białek szczyptę soli).
Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, dalej ubijając.
Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając.
Mąkę wymieszać, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta.
Tortownicę ok. 22-23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, ale tylko dno, boki nie,
Piec ok. 30-40 minut w 160-170 stopniach C.
Ja upiekłam trzy takie biszkopty, aby tort był wyższy.
Kiedy biszkopt całkowicie wystygł, przekroić każdy biszkopt na trzy krążki.
2.Masa:
Może być dowolna, ja zrobiłam z bitej śmietany.
Dwie galaretki rozpuścić w 500 ml wrzątku.
Pozostawić do lekkiego stężenia.
Śmietanę ubić na sztywno z przesianym cukrem pudrem.
Wlać galaretki i lekko wymieszać.
3.Brzoskwinie pokroić w kosteczkę rozrzucić na biszkopcie, na to kłaść bitą śmietanę i tak przełożyć wszystkie krążki. Wierzch i boki pozostawić bez masy.
I porządnie schłodzić, najlepiej przez noc.
4.Klej do masy cukrowej:
Mieszając cukier puder z gorącą wodą robimy klej.
Musi mieć konsystencję kleistą. Więcej cukru pudru niż gorącej wody i energicznie mieszamy. Można kupić w sklepie cukierniczym gotowe kleje, ale ten jest o wiele lepszy.
5.Pomarańczową masę cukrową rozwałkować.
Klejem posmarować boki, aby trzymała nam się masa cukrowa na torcie.
I po powoli obkleić boki.
Schłodzić na około 30 minut.
6.Białą masą cukrową robimy dodatki do kufla i rączkę.
Za każdym razem smarując klejem, aby nam się trzymało.
Pozostawiając dużą ilość na piankę.
Wykańczamy etykietę i ponownie chłodzimy, aby dodatki na kuflu z masy cukrowej nam się trzymały.
7.Włożyć jedną rurkę w drugą i wbić w tort, aby powiesić puszkę.
Rurkę obkleić białą masą cukrową, imitując cieknącą piankę.
Pustą puszkę wkładamy w rurkę i obklejamy masą cukrową, wpychając masę również do środka puszki, lepiej się trzyma.
Klejem smarujemy wierzch i robiąc niesymetryczne kuleczki z białej masy tworzymy pianę.
Tort porządnie chłodzimy, najlepiej przez noc.
Porady
Pamietajcie, aby po upieczeniu upuścić biszkopt z okolo 50 cm na podlogę, dostanie "wstrząsu" i nie opadnie i potem powoli studzić, najpierw trochę w otwartym piekarniku
Komentarze