Tort urodzinowy dla Męża

4.5 (187 ocen)

Taki tort ucieszy i wzruszy każdego mężczyznę!

Składniki:

  • Na biszkopt: (ja upiekłam trzy takie biszkopty)
    - 5 jajek
    - 3/4 szklanki cukru
    - 3/4 szklanki mąki pszennej
    - 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
    - szczypta soli.

    Na masę: (zrobiłam podwójną porcję)
    - śmietana kremówka (500 ml)
    - 2 łyżki cukru pudru
    - 2 dowolne galaretki

    Klej (jadalny) do masy cukrowej:
    - cukier puder
    - gorąca woda.

    Dodatki:
    - dwie puszki brzoskwiń
    - 2 rureczki (takie do picia)
    - masy cukrowe (ja wybrałam jedną pomarańczową - na kolor piwa, jedną zieloną na etykietkę i trzy białe na piankę, napis i wykończenie kufla)
    - pusta puszka po dowolnym piwie.
Wystaw ocenę:

4.5 (187 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Tort urodzinowy dla męża - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:

    Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę (dodać do białek szczyptę soli).
    Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, dalej ubijając.
    Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając.
    Mąkę wymieszać, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta.
    Tortownicę ok. 22-23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, ale tylko dno, boki nie,
    Piec ok. 30-40 minut w 160-170 stopniach C.

    Ja upiekłam trzy takie biszkopty, aby tort był wyższy.
    Kiedy biszkopt całkowicie wystygł, przekroić każdy biszkopt na trzy krążki.
  • 2. Masa:

    Może być dowolna, ja zrobiłam z bitej śmietany.

    Dwie galaretki rozpuścić w 500 ml wrzątku.
    Pozostawić do lekkiego stężenia.
    Śmietanę ubić na sztywno z przesianym cukrem pudrem.
    Wlać galaretki i lekko wymieszać.
  • 3. Brzoskwinie pokroić w kosteczkę rozrzucić na biszkopcie, na to kłaść bitą śmietanę i tak przełożyć wszystkie krążki. Wierzch i boki pozostawić bez masy.
    I porządnie schłodzić, najlepiej przez noc.
  • 4. Klej do masy cukrowej:

    Mieszając cukier puder z gorącą wodą robimy klej.
    Musi mieć konsystencję kleistą. Więcej cukru pudru niż gorącej wody i energicznie mieszamy. Można kupić w sklepie cukierniczym gotowe kleje, ale ten jest o wiele lepszy.
  • 5. Pomarańczową masę cukrową rozwałkować.
    Klejem posmarować boki, aby trzymała nam się masa cukrowa na torcie.
    I po powoli obkleić boki.
    Schłodzić na około 30 minut.
  • 6. Białą masą cukrową robimy dodatki do kufla i rączkę.
    Za każdym razem smarując klejem, aby nam się trzymało.
    Pozostawiając dużą ilość na piankę.
    Wykańczamy etykietę i ponownie chłodzimy, aby dodatki na kuflu z masy cukrowej nam się trzymały.
  • 7. Włożyć jedną rurkę w drugą i wbić w tort, aby powiesić puszkę.
    Rurkę obkleić białą masą cukrową, imitując cieknącą piankę.
    Pustą puszkę wkładamy w rurkę i obklejamy masą cukrową, wpychając masę również do środka puszki, lepiej się trzyma.
    Klejem smarujemy wierzch i robiąc niesymetryczne kuleczki z białej masy tworzymy pianę.
    Tort porządnie chłodzimy, najlepiej przez noc.

Porady

Pamietajcie, aby po upieczeniu upuścić biszkopt z okolo 50 cm na podlogę, dostanie "wstrząsu" i nie opadnie i potem powoli studzić, najpierw trochę w otwartym piekarniku

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować