Tort z biszkoptem jasnym z dwoma kremami.Tort oblany polewą z dekoracją czekoladową.Tort z podobnych moich ostatnio tortów, polubionych przez rodzinę.Tort zrobiłam na podwójne przyjęcie, moje i męża.
3 godz. 20 min
Więcej niż 10 osób
Średni
Składniki:
BISZKOPT:
-7 jajek
-200 g. cukru
-120 g. mąki tortowej
-120 g. mąki ziemniaczanej
-1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
NASĄCZENIE:
-3/4 szklanki mocnej kawy i posłodzonej
DO POSMAROWANIA:
-450 g.dżemu malinowego
KREM TRUSKAWKOWY :
-350 ml.śmietanki 30 %
-250 g. serka mascarpone
-200 g. jogurtu greckiego
-70 g. cukru pudru
-1 śmietan-fix
-15 g. żelatyny
-1/2 szklanki wrzątku
-500 g. truskawek
KREM MICHAŁKOWY :
-350 ml.śmietanki 30 %
-250 g. serka mascarpone
-200 g. jogurtu greckiego
-30 g. cukru pudru
-1 śmietan-fix
-15 g. żelatyny
-1/2 szklanki wrzątku
-15 szt.białych Michałków
-40 g. płatków czekoladowych
KREM MAŚLANY Z NUTELLĄ:
-200 g.masła
-2 czubate łyżki nutelli
POLEWA CZEKOLADOWA-ganasz :
-200 g. polewy deserowej w pastylkach
-200 g. polewy białej w pastylkach
-250 ml.śmietanki 30 %
OZDOBY CZEKOLADOWE:
-200 g. białej polewy czekoladowej do dekoracji w pastylkach
-płatki czekoladowe
-cukrowy maczek
Tort urodzinowo-imieninowy z ozdobą czekoladową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.biszkopt-Ubić białka ze szczyptą soli i po trochu dodawanym cukrem.Miksując dodawać po żółtku. Przesiewać tam mąkę z proszkiem do pieczenia, jednocześnie mieszać ale już łopatką. Nie mieszać długo, żeby nie opadło. Wylać do tortownicy 27 cm.wyłożonej papierem tylko na dole. Piec ok.30 min. w 175*. Wyjąć z piekarnika,trochę odczekać i obkroić boki, obrócić na ręcznik papierowy, zdjąć blaszkę,papier i odstawić do przestygnięcia. Przekroić na 3 blaty.
2.Spodni blat biszkoptowy, włożyć do zabezpieczonej tortownicy i nasączyć częścią kawy.
3.Rozsmarować połowę dżemu.
4.krem 1-Żelatynę rozmieszać z gorącą wodą i ostudzić do letniego.Schłodzoną śmietankę, ubić z pudrem i fixem. Potem dodawać porcjami serek, jogurt i miksować. Następnie dolewać letnią żelatynę i krótko zmiksować.Wmieszać pokrojone w kostkę truskawki.Wyłożyć do tortownicy i rozsmarować.
5.Przykryć drugim blatem biszkoptowym i mocniej nasączyć.
6.Posmarować resztą dżemu.
7.krem 2-Postąpić jak z 1 kremem z tym że zamiast truskawek, wmieszać pokrojone czekoladki i płatki czekoladowe. Wyłożyć do tortownicy.
8.Przykryć górą biszkoptu i schłodzić kilka godzin w lodówce.
9.Po schłodzeniu, zdjąć rand z tortownicy i zabezpieczenia.
10.Przykryć paterą i odwrócić ''do góry nogami''.Góra wtedy będzie równiejsza.
11.krem maślany-Zmiksować miękkie masło z nutellą i posmarować cały tort. Schłodzić w lodówce.
12.polewa-Czekolady posiekać i roztopić nad parą wraz ze śmietanką. Ostudzić do jeszcze płynnej i oblać cały tort. Boki posmarować spływającą polewą.(myślałam że 2 białe i 2 ciemne polewy,zrobią kolor jasny brąz a wyszedł ciemny)Gęstniejącą polewą zrobić rozetki na dole tortu.
13.dekoracje-Dekoracje zrobić wcześniej. Polewę rozpuścić nad parą.Na paskach papieru do pieczenia robić kleksy z polewy.Trochę postukać i podnieść, tak że kleksy trochę spłyną.
14.Pasy z kleksami, powpychać do tub.Można podkłady plastikowe zwinąć w rulon i zabezpieczyć recepturkami.
15.Zastygłe płatki, odkleić delikatnie od papieru.
16.Zrobić 3 kleksy, troszkę postukać papierem i posypać płatkami czekoladowymi. Będą to środki kwiatków.
17.Do pojemniczków np. po mascarpone, włożyć po kawałku papieru. Włożyć kilka płatków, nalać płynnej ale letniej polewy. Poukładać następne płatki, nalać troszkę polewy i włożyć przygotowany środek.Schłodzić.
18.Delikatnie wyjąć z pojemniczka i odkleić od papieru.
Komentarze