Tort turkusowy z bitą śmietaną i brzoskwiniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotować biszkopt: Oddzielić białka od żółtek (8sztukz). Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodać porcjami 1 szklankę cukru, cały czas ubijając, jak cukier się rozpuści, dodawać po żółtku, mieszać. 1 szklankę Mąki wymieszać z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i powoli dodawać do masy, miksować na mniejszych obrotach. Przełożyć do tortownicy 26 cm wysmarowanej margaryną, wysypać spód bułką tartą i piec 30-40 minut. Ostudzić przy otwartych drzwiczkach piekarnika.
2.biszkopt przeciąć go na trzy krążki.
I krążek posmarować brzoskwiniową marmoladą posmarować połową ubitej śmietany z 1 op. z łyżką cukru i 1 łyżką żelatyny, przykryć drugim krążkiem,
II krążek przełożyć pozostałą ubitą śmietaną.
1 galaretkę i 1 łyżkę żelatyny rozpuścić w 250 ml wrzącej wody, pozostawić do ostudzenia, gdy będzie lekko tężeć dodać do 2 opakowań śmietany ubitej z 1 łyżką cukru pudru, posmarować tym kremem III warstwę, czyli wierz tortu na wysokości ok 1 cm, oraz boki tortu. Szprycą do ciasta zrobić ozdobne muszelki, które na przemiennie ozdobić żółtymi i turkusowymi kropeczkami z czekolady. Odsączyć brzoskwinie, pokroić je w plastry i udekorować nimi wierzch tortu.
Sok z brzoskwiń zagotować, rozpuścić w nim drugą galaretkę, ostudzić, gęstniejącą galaretką robić pionowe paski na całej wysokości tortu, w miejscach gdzie stykają się kremowe muszelki. Pozostałą galaretką przykryć brzoskwinie. To co zostanie wylać na płaski talerz.Zastygniętą galaretkę pokarbować za pomocą widelca i udekorować wierzch tortu. Wstawić do lodówki.
Komentarze