Tort tiramisu

4.99 (166 ocen)

  • 60 min

Sprawdzony wiele razy

  • 60 min

Składniki:

  • Biszkopt:
    6 jajek
    1 szkl. cukru
    1 szkl. mąki
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    8 łyżek oleju
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    Cukier waniliowy

    Masa tiramisu:
    0,5 kg sera mascarpone
    500ml śmietany 30%
    5 żółtek
    4 łyżki cukru pudru
    200ml mocnej kawy
    2 łyżki żelatyny
    2 śmietan fix
    śnieżka
    100ml mleka

    Poncz:
    Ok. 400 ml mocnej kawy
    Amaretto według uznania
    Składniki połączyć razem. Każdy biszkopt nasączyć ponczem

    Dodatkowo:
    Kakao
    Biszkopty języczki
Wystaw ocenę:

4.99 (166 ocen)

Zobacz również:

Desery

Tort tiramisu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    Białka ubić na sztywno następnie dodawać partiami cukier oraz cukier waniliowy. Zmniejszyć obroty miksera do ubitej masy dodawać po jednym żółtku cały czas ubijając, dodawać po łyżce oleju. Dokładnie wymieszać mikserem do rozpuszczenia się cukru. Na koniec do ubitego biszkoptu dodać wymieszane mąki z proszkiem – wymieszać łyżką. Piec w formie wysmarowanej tłuszczem w temp. 190stC ok. 30 min Gdy ciasto się upiecze to boki ciasta będą lekko odchodzić od formy. Natychmiast po wyjęciu z piekarnika ,,rzucić o ziemie”. To znaczy opuścić w brytfance na podłogę lub kuchenkę z ok. 30 cm wysokości. Ciasto się pięknie wyrówna. Zimny przekroić na 3 części.
  • 2. Masa tiramisu:
    Żelatynę rozpuścić w gorącym mleku dolać kawę dokładnie wymieszać. Żółtka ubić z 2 łyżkami cukru, w osobnym naczyniu ubić na sztywno śmietanę z pozostałym cukrem, śnieżką, fixami. Do utartych żółtek po jednej łyżce wkładać ser mieszając na wolnych obrotach miksera, na koniec partiami włożyć ubitą śmietanę mieszając już delikatnie łyżką. Jeszcze ciepłą lecz nie gorącą wlać do powstałej masy żelatynę dokładnie połączyć. W razie konieczności wstawić na chwilę do lodówki aby masa lekko stężała.
  • 3. Przełożenie:
    Biszkopt – masa – kakao – biszkopt – masa – kakao – biszkopt – masa – kakao

    Boki tortu posmarować pozostałą masą, wokół tortu ułożyć ciasno biszkopty obwiązać dekoracyjną tasiemką.

Porady

Wymiary blaszki: tortownica 26cm

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować