Tort śmietanowy z czereśniami

0 (0 ocen)

  • 3 godz. 20 min

Tort jest fantastyczny, o bardzo delikatnej konsystencji i wybornym smaku. Zrobiony jest z biszkoptu rzucanego, nasączonego wiśniówką. Posmarowany i przełożony powidłami z czereśni, bitej śmietany oraz ,,pijanymi", świeżymi czereśniami. Ładnie i apetycznie wygląda również w przekroju.

  • 3 godz. 20 min

Składniki:





  • SKŁADNIKI: tortownica o średnicy 25 cm, wysoka na 10 cm ; czas przygotowania ok.3 godziny

    Biszkopt:


    10 jaj
    10 łyżek cukru (200 g)
    9 łyżek maki pszennej (z czubkiem 340 g)
    1 łyżka maki ziemniaczanej
    szczypta soli
    1 cukier waniliowy



    Dodatkowo:


    500 g czereśni
    150 ml wiśniówki lub wódki
    2 łyżki cukru
    1/2 cytryny

    oraz

    1,5 l śmietanki 30% dobrze schłodzonej
    3 śmietan-fixy
    3-4 łyżki cukru pudru
    Cukier waniliowy lub olejek
    125 g mlecznej czekolady (rozpuszczonej, lekko schłodzonej i płynnej)
    mały słoiczek powideł z czereśni lub wiśni
    kilka całych czereśni do dekoracji
    kilka łyżek czekolady w płatkach



Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Tort śmietanowy z czereśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Czereśnie umyć (zostawić kilka do dekoracji), pozbawić ogonków i wydrylować. Zasypać cukrem i zalać sokiem z cytryny i wiśniówką. Odstawić na dwie godziny, żeby nabrały mocy i mocniejszego smaku. Można kilka razy zamieszać.
  • 2. Przygotować tortownicę.
    Dno wyłożyć pergaminowym krążkiem, boku nie smarujemy ; jeśli nie mamy wysokiej tortownicy można upiec dwa biszkopty, każdy z 5 jaj lub bok tortownicy wyłożyć pergaminowym kołnierzem, tak, żeby wystawał kilka, ok. 4 cm ponad tortownicę.
  • 3.
    Przygotowanie biszkoptu.
    Żółtka oddzielić od białek.
    Białka zmiksować w misce ze szczyptą soli na sztywną pianę, pod koniec miksowania dodać w dwóch partiach 1/2 część cukru (5 łyżek). Miksować, aż się rozpuści.
    Nie myjąc końcówek, żółtka zmiksować na puszysty kogel-mogel z pozostałym cukrem i cukrem waniliowym. Dodać do białek i delikatnie wymieszać.
    Na koniec dodać przesianą mąkę. Wymieszać ostrożnie szpatułką, od dołu ku górze (dodatkowo napowietrzamy biszkopt).
    Wyłożyć do tortownicy, wyrównać.
    Piec w nagrzanym piekarniku w 180'C przez ok.40 minut do tzw. suchego patyczka.

    (Nie otwieramy piekarnika przez pierwsze 30 minut pieczenia).


    Upieczony i jeszcze gorący w tortownicy, należy upuścić na podłogę lub blat z wysokości ok. 40 cm.
    Pozostawić do całkowitego wystygnięcia, gdy jest zimny, obkroić boki biszkoptu od formy.
    Biszkopt przed krojeniem najlepiej wstawić na pół godziny do lodówki.
  • 4. Przekroić na 2 blaty, a te na pół.
    ,,Pijane" czereśnie wyłożyć na sitko. Wiśniówkę zagotować z 1/2 szklanki wody, ostudzić i zimnym ponczem nasączyć każdy biszkopt.
    Ubić śmietanę z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i fixem. Uważając, aby nie przebić, najlepiej ubijać na średnich obrotach. Odłożyć 1/4 do obłożenia tortu.
    Ująć z pozostałej dwie łyżki do dekoracji na rozetki.
  • 5.
    Na paterze położyć pierwszy nasączony blat, posmarować powidłami i 1/3 ubitej śmietany. Na śmietanie ułożyć 1/3 część czereśni. Przykryć kolejnym biszkoptem i postąpić podobnie.
    Odłożoną 1/4 część śmietany wymieszać z rozpuszczoną, chłodną czekoladą. Posmarować wierzch czwartego blatu. Obłożyć bok, posypać czekoladą w platkach, udekorować rozetkami z białej śmietany oraz czereśniami.
    Wstawić na kilka godzin do lodówki.
    Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czereśnie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować