Tort śmietanowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka oddzielamy od żółtek, z białek ubijamy sztywna pianę i dodajemy pojedynczo pozostałe składniki. Ciasto wlewamy do blaszki o wymiarach 40x24 wyścielonej folią aluminiową i pieczemy 25 minut w temperaturze 180C. Studzimy i ściągamy folię. Z drugim ciemnym biszkoptem postępujemy tak samo. Oba biszkopty kroimy na pół.
2.Śmietanę ubijamy ze śmietan- fiksami początkowo przez 2 minuty na średnich obrotach a później na największych obrotach do uzyskania pożądanej konsystencji. Na jasny biszkopt wykładamy część masy śmietanowej, przykrywamy ciemnym biszkoptem i z pozostałymi blatami biszkopta postępuje tak samo. Część masy zostawiamy na boki i wierzch.
3.Masą śmietanową smarujemy boki biszkopta i posypujemy wiórkami kokosowymi lekko je przyciskając do biszkopta. Wierzch wygładzamy i za pomocą szprycy na około robimy dekoracyjne kleksy. Chłodzimy w lodówce.Przed samym podaniem wykładamy srebrne perełki i kwiatki z opłatka.
Komentarze