Tort śmietanowy

4.5 (141 ocen)

Taki torcik upiekłam dla mojej córki na jej 2 urodzinki

Składniki:

  • Biszkopt jasny:
    6 jajek
    szklanka cukru
    szklanka mąki
    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Biszkopt ciemny:
    6 jajek
    szklanka cukru
    szklanka mąki
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 łyżki kakao

    Masa śmietanowa:
    1 l śmietany roślinnej np. (Decor up)
    4 śmietan fiksy

    Dekoracja:
    5 dag wiórek kokosowych
    jadalne srebrne perełki
    kwiatki z opłatka

Wystaw ocenę:

4.5 (141 ocen)

Zobacz również:

Torty Tort śmietanowy Desery

Tort śmietanowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka oddzielamy od żółtek, z białek ubijamy sztywna pianę i dodajemy pojedynczo pozostałe składniki. Ciasto wlewamy do blaszki o wymiarach 40x24 wyścielonej folią aluminiową i pieczemy 25 minut w temperaturze 180C. Studzimy i ściągamy folię. Z drugim ciemnym biszkoptem postępujemy tak samo. Oba biszkopty kroimy na pół.
  • 2. Śmietanę ubijamy ze śmietan- fiksami początkowo przez 2 minuty na średnich obrotach a później na największych obrotach do uzyskania pożądanej konsystencji. Na jasny biszkopt wykładamy część masy śmietanowej, przykrywamy ciemnym biszkoptem i z pozostałymi blatami biszkopta postępuje tak samo. Część masy zostawiamy na boki i wierzch.
  • 3. Masą śmietanową smarujemy boki biszkopta i posypujemy wiórkami kokosowymi lekko je przyciskając do biszkopta. Wierzch wygładzamy i za pomocą szprycy na około robimy dekoracyjne kleksy. Chłodzimy w lodówce.Przed samym podaniem wykładamy srebrne perełki i kwiatki z opłatka.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować