Tort śmietanowy

4.5 (149 ocen)

  • 2 godz. 30 min

Tort zrobiłam na 75 urodziny mojej babci.

  • 2 godz. 30 min

Składniki:

  • Biszkopt:
    8 jajek
    8 łyżek cukru
    8 łyżek mąki pszennej
    2 op. budyniu śmietankowego
    2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

    Poncz:
    1 szkl. przegotowanej i wystudzonej wody
    sok z połówki cytryny
    1 łyżka cukru
    syrop odlany od brzoskwini z puszki

    Bita śmietana do przełożenia placków biszkoptowych:
    700 ml śmietany 30%
    1 op. galaretki brzoskwiniowej+¾ szkl. gorącej wody
    3 łyżki cukru pudru
    1 puszka brzoskwini ( 2 połówki odłożyć do dekoracji)

    Bita śmietana do posmarowania i udekorowania tortu:
    900 ml śmietany 30%
    2 op. galaretki cytrynowej + 1 szkl. gorącej wody
    5 łyżek cukru pudru

    Oraz:
    różne owoce do dekoracji
    polewa czekoladowa
    posiekane orzeszki ziemne
Wystaw ocenę:

4.5 (149 ocen)

Zobacz również:

Desery

Tort śmietanowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: Żółtka oddzielić od białek. Następnie białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Dodać żółtka, przesianą mąkę, proszek i budynie. Delikatnie wymieszać. Ciasto wylać na wyłożoną papierem i wysmarowaną olejem blachę (35x23). Piec 40 min. w 175°C. Wystudzić, przekroić na 3 placki.
  • 2. Poncz; Składniki ponczu wymieszać. Nasączyć placki biszkoptowe.
  • 3. Bita śmietana: Galaretkę rozpuścić w gorącej wodzie. Odstawić do stężenia. Śmietanę ubić z cukrem pudrem na sztywno. Dodać tężejącą galaretkę. Delikatnie zmiksować. Dodać pokrojone w kostkę brzoskwinie. Delikatnie wymieszać.
  • 4. Śmietaną z owocami przełożyć placki biszkoptowe. Nie smarować wierzchu. Wstawić do lodówki.
  • 5. Bita śmietana: Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie. Odstawić do stężenia. Śmietanę ubić z cukrem pudrem na sztywno. Dodać tężejącą galaretkę. Delikatnie zmiksować.
    Śmietaną posmarować wierzch i boki tortu. Resztę przełożyć do rękawa cukierniczego i udekorować tort przy pomocy odpowiednich końcówek. Boki tortu obsypać orzeszkami tortu. Na wierzchu ułożyć owoce. Napis zrobić przy użyciu gotowej polewy czekoladowej. Wstawić do lodówki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować