Tort śmietanowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt: Żółtka oddzielić od białek. Następnie białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Dodać żółtka, przesianą mąkę, proszek i budynie. Delikatnie wymieszać. Ciasto wylać na wyłożoną papierem i wysmarowaną olejem blachę (35x23). Piec 40 min. w 175°C. Wystudzić, przekroić na 3 placki.
3.Bita śmietana: Galaretkę rozpuścić w gorącej wodzie. Odstawić do stężenia. Śmietanę ubić z cukrem pudrem na sztywno. Dodać tężejącą galaretkę. Delikatnie zmiksować. Dodać pokrojone w kostkę brzoskwinie. Delikatnie wymieszać.
4.Śmietaną z owocami przełożyć placki biszkoptowe. Nie smarować wierzchu. Wstawić do lodówki.
5.Bita śmietana: Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie. Odstawić do stężenia. Śmietanę ubić z cukrem pudrem na sztywno. Dodać tężejącą galaretkę. Delikatnie zmiksować.
Śmietaną posmarować wierzch i boki tortu. Resztę przełożyć do rękawa cukierniczego i udekorować tort przy pomocy odpowiednich końcówek. Boki tortu obsypać orzeszkami tortu. Na wierzchu ułożyć owoce. Napis zrobić przy użyciu gotowej polewy czekoladowej. Wstawić do lodówki.
Komentarze