Tort śmietankowy z truskawkami

4.5 (166 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Moją specjalnością są torty. W tym roku kończę studia i wychodzę za mąż i nie mogę się doczekać,gdy będę mogła piec dla mojego męża Dawida.

Składniki:

  • Biszkopt:
    10 jajek
    1,5 szkl. cukru
    1,5 szkl. mąki
    cukier waniliowy
    3 łyżki kakao
    łyżeczka proszku do pieczenia.

    Krem i dekoracja:
    1/2 l kremówki 36-proc.
    2 łyżki cukru pudru
    gotowy krem waniliowy
    truskawki (ilość według uznania)
    szkl. naparu mocnej kawy
Wystaw ocenę:

4.5 (166 ocen)

Zobacz również:

Desery Bita śmietana

Tort śmietankowy z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mikserem na najwyższych obrotach ubijamy pianę z białek, stopniowo dodajemy cukry. Zmniejszamy obroty i dodajemy po jednym żółtku. Mąkę dokładnie mieszamy z proszkiem do pieczenia i kakao, po łyżce dodajemy
    do masy. Ciasto pieczemy 25-30 minut w temp. 170 °C, najlepiej w piekarniku
    z termoobiegiem.
  • 2. Biszkopt studzimy (najlepiej upiec dzień wcześniej) i przekrawamy na 3 części. Każdą nasączamy kawą. Przygotowujemy krem waniliowy. Truskawki drobno kroimy i dodajemy do kremu, delikatnie mieszamy.
    Ciasto przekładamy kremem.
  • Tort śmietankowy z truskawkami 3. Ubijamy kremówkę, dodajemy cukier puder, smarujemy tort z wierzchu i po bokach (można użyć szprycy). Dekorujemy truskawkami. Tort powinien być
    podany następnego dnia, gdy zyska pełny smak i aromat.

Porady

● Zamiast truskawek do tortu można użyć dowolnych owoców, np. malin, jagód, winogron, pokrojonych brzoskwiń. ● Tort koniecznie trzeba przechowywać w lodówce.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bita śmietana Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_06-2009

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować