Tort sernikowy mocno cytrynowy

4.51 (158 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

To jest pyszny pieczony sernik w odświętnej szacie. Sporo kremu śmietankowo-cytrynowego i dla równowagi słodki krem maślany.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1000 g sera z wiaderka
    6 jajek
    puszka mleka skondensowanego słodzonego 530 g
    3 łyżki mąki ziemniaczanej
    1/2 łyżki proszku do pieczenia
    otarta skórka z cytryny
    sok z cytryny

    4 jajka
    2 żółtka
    szklanka cukru
    sok z 4 cytryn
    150 g masła
    otarta skórka z cytryny
    330 ml śmietany 30 %
    galaretka cytrynowa

    300 g masła roślinnego
    8 łyżek drobnego cukru
    szczypta żółtego barwnika spożywczego
Wystaw ocenę:

4.51 (158 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Torty

Tort sernikowy mocno cytrynowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę.
    Ser wymieszać z żółtkami, mlekiem skondensowanym, mąką ziemniaczaną, proszkiem do pieczenia, skórką cytrynowa i sokiem z cytryny. Dodać pianę z białek i delikatnie połączyć najlepiej przy pomocy szpatułki. Masę przełożyć do tortownicy o średnicy 28 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego do 170 stopni piekarnika na 1 godzinę 10 min. Studzić sernik przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Najlepiej wcisnąć rękawicę w drzwiczki.
    Wystudzony sernik przełożyć na półmisek. Najlepiej przyłożyć półmisek do tortownicy i odwrócić tortownicę do góry dnem. Delikatnie zdjąć papier. Schłodzić w lodówce.
    Galaretkę cytrynowa rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody. Pozostawić do lekkiego stężenia.
    Jajka z żółtkami, z cukrem ubić na parze. Stopniowo dodawać sok z cytryn, otartą skórkę i masło. Ubijać tak długo aż masa zgęstnieje. Wystudzić.
    Ubić śmietanę na sztywno i dodawać stopniowo krem cytrynowy.
    Na koniec dodać tężejącą cytrynową galaretkę.
    Sernik objąć ponownie obręczą tortownicy.
    Wyłożyć krem cytrynowy na sernik i pozostawić do stężenia w lodówce.
    Masło spienić. Dodawać stopniowo cukier i tak długo ucierać, aż cukier się rozpuści. Dodać żółty barwnik spożywczy, ale nie koniecznie. Krem przełożyć do rękawa cukierniczego i ozdobić sernik wg fantazji. Udekorować np. plasterkami cytryny.
    Schłodzić, najlepiej przez noc.
    Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Krem cytrynowy Ser biały Cytryna

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować