To jest pyszny pieczony sernik w odświętnej szacie. Sporo kremu śmietankowo-cytrynowego i dla równowagi słodki krem maślany.
2 godz.
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
1000 g sera z wiaderka
6 jajek
puszka mleka skondensowanego słodzonego 530 g
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1/2 łyżki proszku do pieczenia
otarta skórka z cytryny
sok z cytryny
4 jajka
2 żółtka
szklanka cukru
sok z 4 cytryn
150 g masła
otarta skórka z cytryny
330 ml śmietany 30 %
galaretka cytrynowa
Tort sernikowy mocno cytrynowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę.
Ser wymieszać z żółtkami, mlekiem skondensowanym, mąką ziemniaczaną, proszkiem do pieczenia, skórką cytrynowa i sokiem z cytryny. Dodać pianę z białek i delikatnie połączyć najlepiej przy pomocy szpatułki. Masę przełożyć do tortownicy o średnicy 28 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego do 170 stopni piekarnika na 1 godzinę 10 min. Studzić sernik przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Najlepiej wcisnąć rękawicę w drzwiczki.
Wystudzony sernik przełożyć na półmisek. Najlepiej przyłożyć półmisek do tortownicy i odwrócić tortownicę do góry dnem. Delikatnie zdjąć papier. Schłodzić w lodówce.
Galaretkę cytrynowa rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody. Pozostawić do lekkiego stężenia.
Jajka z żółtkami, z cukrem ubić na parze. Stopniowo dodawać sok z cytryn, otartą skórkę i masło. Ubijać tak długo aż masa zgęstnieje. Wystudzić.
Ubić śmietanę na sztywno i dodawać stopniowo krem cytrynowy.
Na koniec dodać tężejącą cytrynową galaretkę.
Sernik objąć ponownie obręczą tortownicy.
Wyłożyć krem cytrynowy na sernik i pozostawić do stężenia w lodówce.
Masło spienić. Dodawać stopniowo cukier i tak długo ucierać, aż cukier się rozpuści. Dodać żółty barwnik spożywczy, ale nie koniecznie. Krem przełożyć do rękawa cukierniczego i ozdobić sernik wg fantazji. Udekorować np. plasterkami cytryny.
Schłodzić, najlepiej przez noc.
Smacznego.
Komentarze