Tort sernikowy mocno cytrynowy

  • wyświetlono: 595 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

To jest pyszny pieczony sernik w odświętnej szacie. Sporo kremu śmietankowo-cytrynowego i dla równowagi słodki krem maślany.

ewaeu
  • 12 porcje
  • 120min
  • Łatwy

Składniki

1000 g sera z wiaderka
6 jajek
puszka mleka skondensowanego słodzonego
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1/2 łyżki proszku do pieczenia
otarta skórka z cytryny
sok z cytryny

4 jajka
2 żółtka
szklanka cukru
sok z 4 cytryn
150 g masła
otarta skórka z cytryny
330 ml śmietany 30 %
galaretka cytrynowa

300 g masła roślinnego
8 łyżek drobnego cukru
szczypta żółtego barwnika spożywczego

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Tort sernikowy mocno cytrynowy

  • 1. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę.
    Ser wymieszać z żółtkami, mlekiem skondensowanym, mąką ziemniaczaną, proszkiem do pieczenia, skórką cytrynowa i sokiem z cytryny. Dodać pianę z białek i delikatnie połączyć najlepiej przy pomocy szpatułki. Masę przełożyć do tortownicy o średnicy 28 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego do 170 stopni piekarnika na 1 godzinę 10 min. Studzić sernik przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Najlepiej wcisnąć rękawicę w drzwiczki.
    Wystudzony sernik przełożyć na półmisek. Najlepiej przyłożyć półmisek do tortownicy i odwrócić tortownicę do góry dnem. Delikatnie zdjąć papier. Schłodzić w lodówce.
    Galaretkę cytrynowa rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody. Pozostawić do lekkiego stężenia.
    Jajka z żółtkami ubić na parze. Stopniowo dodawać sok z cytryn, otartą skórkę i masło. Ubijać tak długo aż masa zgęstnieje. Wystudzić.
    Ubić śmietanę na sztywno i dodawać stopniowo krem cytrynowy.
    Na koniec dodać tężejącą cytrynową galaretkę.
    Sernik objąć ponownie obręczą tortownicy.
    Wyłożyć krem cytrynowy na sernik i pozostawić do stężenia w lodówce.
    Masło spienić. Dodawać stopniowo cukier i tak długo ucierać, aż cukier się rozpuści. Dodać żółty barwnik spożywczy, ale nie koniecznie. Krem przełożyć do rękawa cukierniczego i ozdobić sernik wg fantazji. Udekorować np. plasterkami cytryny.
    Schłodzić, najlepiej przez noc.
    Smacznego.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

sernikkrem cytrynowyimprezacytrynylemon curdkrem maślanyspotkanie rodzinnesernik pieczonytort imieninowysernik cytrynowy
 

Komentarze

Podobne przepisy

tort

Dodane przez: paolineczka

Tort mocno czekoladowy z truskawkami

Tort przygotowałam dla mojej mamy...

Tort mega cytrynowy

Dodane przez: 2milutka

Tort mega cytrynowy

Wiosenny tort dla amatorów słodko-kwaśnych...

Migdałowy tort przełożony kremem sernikowym

Dodane przez: fiveoclock

Migdałowy tort przełożony kremem sernikowym

Tort idealny na Wielkanoc, delikatne...

Urodzinowy tort

Dodane przez: kbiale

Urodzinowy tort mocno czekoladowy ze słodkimi...

Tort urodzinowy, który przygotowałam...

Tort cytrynowo-miętowy

Dodane przez: bieniaszka

Tort miętowo - cytrynowy

Bardzo pokaźny i podzielny tort....

Tort cytrynowo-kokosowy

Dodane przez: iziona

Tort kokosowo-cytrynowy

Pyszny tort z przebijająca się...