Tort sernikowy - 100 sernik

4.47 (179 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Trudny

Mój setny sernik, nie licząc tych których robiłam kilka razy, które mi się nie udały, których zdjęcia kompletnie mi się nie podobały lub tych których zgubiłam przepisy. Razem pewnie byłoby 200 :)
Nietypowy tort zrobiony z blatów sernikowych o smaku białej i gorzkiej czekolady. Przełożyłam go lekkim, śmietanowym kremem ze świeżymi owocami. Robiłam go już dawno bo na początku lipca na święto mojej Mamy :) Niezbyt łatwy w wykonaniu ale zdecydowanie wart zachodu :)

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Trudny

Składniki:

  • masa serowa:
    8 jajek
    300 g cukru
    1 kg sera
    350 ml kwaśnej śmietany 18%
    2 budynie waniliowe bez cukru
    2 płaskie łyżki maki ziemniaczanej
    1 płaska łyżka mąki pszennej
    2 płaskie łyżeczki cukru waniliowego
    100 ml oleju

    dodatkowo:
    100 g białej czekolady
    50 g gorzkiej czekolady

    krem:
    250 g mascarpone
    500 ml śmietanki kremówki
    2 czubate łyżki cukru pudru
    ok. 1 i 1/2 szklanki borówek amerykańskich
Wystaw ocenę:

4.47 (179 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Torty Tort z owocami

Tort sernikowy - 100 sernik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do dużej miski wyłożyć ser, dodać kwaśną śmietanę, cukier, całe jajka, budyń w proszku, mąkę ziemniaczaną, mąkę pszenną , cukier waniliowy oraz olej. Zmiksować. Powstałą serową masę podzielić na 3 równe części.
    Do dwóch części wlać po 50 g rozpuszczonej białej czekolady, krótko zmiksować.
    Do drugiej części wlać rozpuszczoną gorzką czekoladę, krótko zmiksować.
    Rozlać do trzech jednakowych tortownic o średnicy 21 cm. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170C, piec ok. 50-55 minut. Całkowicie ostudzić.
  • 2. Do miski wyłożyć mascarpone, wsypać cukier puder, miksując wlewać kremówkę aż do uzyskania jednolitego kremu, niezbyt długo by się nie zważył.
    Podzielić na 4 części.
    Na blat sernika z białą czekoladą wyłożyć 1/4 kremu, posypać częścią borówek, przykryć blatem sernika z ciemną czekoladą, wyłożyć następną 1/4 kremu, posypać borówkami. Nałożyć drugi blat z białej czekolady. Wierzch i boki pokryć resztą kremu.
    Udekorować mleczną czekoladą startą na tarce o dużych oczkach oraz świeżymi owocami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować