Tort rurkowy

4.5 (194 ocen)

  • Średni

Tort obłożony rurkami waflowymi skrywa pyszności, na które skusi się na pewno Mikołaj.

  • Średni

Składniki:


  • - margayna: 200 gramów
    - cukier: 200 gramów
    - jajka: 4 sztuki
    - mąka pszenna: 175 gramów
    - proszek do pieczenia: 1 łyżeczka
    - sól: 1 szczypta
    - śmietana 36%: 500 mililitrów
    - śmietanfix: 1 opakowanie
    - poncz wiśniowy: 1 szklanka
    - cukier puder: 1 szklanka
    - rurki waflowe: 2 opakowania
    - polewa kakaowa: 1 opakowanie
    - dżem z czarnych porzeczek: 1 opakowanie
    - MASA ORZECHOWA: 100 gramów
    - orzechy włoskie tarte: 0.75 szklanki
    - gorące mleko: 1 szklanka
    - mmargaryna: 200 gramów
    - cukier puder: 0.75 szklanki
    - śmietana kremówka 36% (gęsta): 3 łyżki
    - gorące mleko: 1 szklanka
Wystaw ocenę:

4.5 (194 ocen)

Zobacz również:

Desery

Tort rurkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wymieszać masło z cukrem na puszystą masę.
  • 2. Dodawać po jednym jajku i ubijać je z masą. Przesiać połowę mąki do miski z masą, dodać proszek do pieczenia, sól wymieszać.
  • 3. Przesiać resztę mąki i dobrze wymieszać całość. Piec 15-20 minut. w 180 stopniach Pozostawić biszkopt do ostygnięcia. Przekroić na 3 plastry.
  • 4. Robimy masę orzechową Orzechy tarte zalać gorącym mlekiem. Margarynę utrzeć z cukrem, ucierając dodawać gęstą śmietanę.
  • 5. Dodać zimne orzechy, wymieszać.
  • 6. Nasączyć pierwszy placek ponczem. Wyłożyć warstwę dżemu.
  • 7. Ubić śmietanę z cukrem pudrem i smetan FIX i kilkoma kroplami cytryny.
  • 8. Wyłożyć na dżem. Przykryć drugim plastrem biszkoptu. I nasączyć go ponczem.
  • 9. Wyłożyć krem orzechowy Przykryć trzecim plastrem biszkoptu. Rozprowadzić równo polewę kakaową.
  • 10. Tort dookoła obłożyć rurkami waflowymi. Na wierzchu posypać orzechami i zrobić ozdoby z rurek i co tam jeszcze wpadnie w ręce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.5 (149 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Tort Mikołaja1

4.5 (149 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Tort Mikołaja

Elisa Pyszny kolorowy tort. Zachwycimy nim najbliższych. 4 godz.

To może cię zainteresować