TORT ROCZNICOWY

0 (0 ocen)

bardzo efektowny i smaczny:))Troszkę inna wersja mojego wcześniejszego tortu.

Składniki:

  • BISZKOPT CIEMNY
    - 5 JAJEK
    - 6 ŁYŻEK CUKRU
    - 4 ŁYŻKI MĄKI
    - 1 ŁYŻKA MAKI ZIEMNIACZANEJ
    - SZCZYPTA SOLI
    - 1 ŁYŻECZKA PROSZKU DO PIECZENIA
    - 1 BUDYŃ ŚMIETANKOWY
    - 2 ŁYŻECZKI KAKAO

    BISZKOPT KAWOWY
    - 4 JAJKA
    - 5 ŁYŻEK CUKRU
    - 3 ŁYŻKI MĄKI
    - 1 ŁYŻKA MĄKI ZIEMNIACZANEJ
    - SZCZYPTA SOLI
    - 1 ŁYŻECZKA PROSZKU DO PIECZENIA
    - 2 ŁYŻECZKI KAWY ROZPUSZCZALNEJ

    MASA CIEMNA
    - KOSTKA MASŁA
    - 20 dag SUSZONYCH ŚLIWEK
    - MASŁO CZEKOLADOWE ( nutella lub podobne )
    - 200 ml WÓDKI

    MASA ANANASOWA:
    - KOSTKA MASŁA
    - PUSZKA ANANASÓW
    - 2 BUDYNIE ŚMIETANKOWE

    MASA CZERWONA
    - 4 JABŁKA
    - GALARETKA CZERWONA

    DEKORACJE
    - 4 OPAKOWANIA BITEJ ŚMIETANY
    - 4 ŚMIETAN - FIXY
    - 0,8 L MLEKA
    - BARWNIKI SPOŻYWCZE
    - OZDOBY MARCEPANOWE
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Tort rocznicowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt ciemny: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli na sztywna pianę, stopniowo dodając cukier, a następnie po jednym żółtku. Mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia oraz kakao. Do masy wsypujemy budyń oraz powoli mąkę. Ciasto wlewamy do natłuszczonej blachy i pieczemy w 180 C około 25-30 minut. Upieczony biszkopt przekrawamy na pół
    . 2. Biszkopt kawowy: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli na sztywna pianę, stopniowo dodając cukier, a następnie po jednym żółtku. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Do masy wsypujemy kawę oraz powoli mąkę. Ciasto wlewamy do natłuszczonej blachy i pieczemy w 180 C około 25-30 minut.Przekrawamy na 2 części.
    3. Przygotowujemy masę ciemną: suszone śliwki zalewamy wódką i zostawiamy na noc. Masło ucieramy na puch i dodajemy masło czekoladowe, pod koniec ucierania dodajemy odsączone i pokrojone śliwki. Wykładamy masę na 1 część ciemnego biszkoptu i przykrywamy jedną częścią biszkoptu kawowego. Wszystkie biszkopty wcześniej nasączamy sokiem z cytryny z odrobiną wody i wódki.
    4.Przygotowujemy masę czerwoną: obrane i starte jabłka chwilę smażymy i dodajemy galaretkę czerwoną. Przestudzoną masę wykładamy na kawowy biszkopt i przykrywamy drugą częścią kawowego biszkoptu.
    5. Masa ananasowa : sok z ananasów uzupełniamy wodą do 1/2 litra. Odlewamy 1/2 szklanki i rozpuszczamy budynie. Resztę soku gotujemy. Gdy zacznie wrzeć, wlewamy rozpuszczone budynie. Mieszamy, aż zgęstnieją. Studzimy. Masło ucieramy na puszystą masę. Dodajemy po łyżce zimnego budyniu, ciągle mieszając. Dodajemy pokrojone ananasy i mieszamy. Wykładamy na biszkopt kawowy i przykrywamy drugą częścią biszkoptu ciemnego.
    6. DEKOROWANIE:
    Bitą śmietanę ubijamy na mleku wraz z fixami . Wierzch tortu smarujemy 1/4 częścią śmietany, do pozostałej części dodajemy barwnik np. czerwony i dekorujemy boki, ja to robiłam szprycą,. Mój wzór to taka falbanka robiona od dołu do góry. Tort odstawiamy w chłodne miejsce aby stężał.

Porady

Biszkopty piekłam w tortownicach w kształcie serca. Przygotowane ciasto biszkoptowe dzieliłam na dwie części i dopiero piekłam w piekarniku. Po upieczeniu przekrawałam na pół.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować