SERO-KAWUŚ

5 (167 ocen)

  • 30 min

Idealny dla smakoszy kawy oraz lekkich serniczków:)))

  • 30 min

Składniki:

  • BISZKOPT CIEMNY
    - 4 JAJKA
    - SZKLANKA CUKRU
    - SZKLANKA MĄKI
    - SZCZYPTA SOLI
    - 1 ŁYŻECZKA PROSZKU DO PIECZENIA
    - 2 BUDYNIE CZEKOLADOWE
    - 2 ŁYŻECZKI KAKAO
    MASA SEROWA
    - 2-3 SERKI WANILIOWE TYPU NP. DANIO
    - 2 GALARETKI CYTRYNOWE
    - 2 ŚNIEŻKI
    - ½ LITRA ŚMIETANY 18%
    PIANKA KAWOWA:
    - 2 ŚNIEŻKI
    - 1,5 SZKLANKI MLEKA
    - 0,5 SZKLANKI WODY
    - 5 ŁYŻECZEK ŻELATYNY
    - 2 ŁYŻECZKI KAWY ROZPUSZCZALNEJ
    DODATKOWO:
    DŻEM WIŚNIOWY
    STARTA CZEKOLADA
Wystaw ocenę:

5 (167 ocen)

Zobacz również:

Desery

Sero-kawuś - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt ciemny: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli na sztywna pianę, stopniowo dodając cukier, a następnie po jednym żółtku. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia oraz kakao. Do masy wsypujemy budynie czekoladowe oraz powoli mąkę. Delikatnie mieszamy.Ciasto wlewamy do natłuszczonej blachy i pieczemy w 180 C około 25-30 minut.
  • 2. Masa serowa: Galaretki rozpuszczamy w szklance gorącej wody, odstawiamy do ostudzenia. Śnieżki ubijamy ze śmietanką , mieszamy z serkami na końcu wlewamy wystudzoną galaretkę.
  • 3. Pianka kawowa: Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, ostudzić. Śnieżki ubić z mlekiem i kawą. Dodać żelatynę-lejąc cienką stróżką.
  • 4. Na biszkopt wykładamy dżem wiśniowy, następnie wykładamy masę serową i na końcu piankę kawową. Wierzch posypujemy startą czekoladą. Schładzamy w lodówce około 2 godzinki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować