TORT URODZINOWY 50-tka

4.49 (178 ocen)

  • 3 godz.

torcik bardzo smaczny i efektowny:))

  • 3 godz.

Składniki:

  • BISZKOPT CIEMNY
    - 5 JAJEK
    - 6 ŁYŻEK CUKRU
    - 4 ŁYŻKI MĄKI
    - 1 ŁYŻKA MAKI ZIEMNIACZANEJ
    - SZCZYPTA SOLI
    - 1 ŁYŻECZKA PROSZKU DO PIECZENIA
    - 1 BUDYŃ ŚMIETANKOWY
    - 2 ŁYŻECZKI KAKAO

    BISZKOPT KAWOWY
    - 4 JAJKA
    - 5 ŁYŻEK CUKRU
    - 3 ŁYŻKI MĄKI
    - 1 ŁYŻKA MĄKI ZIEMNIACZANEJ
    - SZCZYPTA SOLI
    - 1 ŁYŻECZKA PROSZKU DO PIECZENIA
    - 2 ŁYŻECZKI KAWY ROZPUSZCZALNEJ

    MASA CIEMNA
    - KOSTKA MASŁA
    - 20 dag SUSZONYCH ŚLIWEK
    - MASŁO CZEKOLADOWE ( nutella lub podobne )
    - 200 ml WÓDKI

    MASA JASNA
    - 600 ML MLEKA
    - 2 BUDYNIE ŚMIETANKOWE
    - KOSTKA MASŁA
    - 2 ŁYŻECZKI SOKU Z CYTRYNY
    - 1/2 KIELISZKA WÓDKI

    DEKORACJE
    - RURKI WAFLOWE
    - OZDOBY Z MASY CUKROWEJ
Wystaw ocenę:

4.49 (178 ocen)

Zobacz również:

Desery

Tort urodzinowy 50-tka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt ciemny: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli na sztywna pianę, stopniowo dodając cukier, a następnie po jednym żółtku. Mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia oraz kakao. Do masy wsypujemy budyń oraz powoli mąkę. Ciasto wlewamy do natłuszczonej blachy i pieczemy w 180 C około 25-30 minut. Upieczony biszkopt przekrawamy na pół.
    2. Biszkopt kawowy: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli na sztywna pianę, stopniowo dodając cukier, a następnie po jednym żółtku. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Do masy wsypujemy kawę oraz powoli mąkę. Ciasto wlewamy do natłuszczonej blachy i pieczemy w 180 C około 25-30 minut.
    3. Przygotowujemy masę ciemną: suszone śliwki zalewamy wódką i zostawiamy na noc. Masło ucieramy na puch i dodajemy masło czekoladowe, pod koniec ucierania dodajemy odsączone i pokrojone śliwki. Wykładamy masę na 1 część ciemnego biszkoptu i przykrywamy biszkoptem kawowym. Wszystkie biszkopty wcześniej nasączamy sokiem z cytryny z odrobiną wody i wódki.
    4. Przygotowujemy masę jasną: Budynie gotujemy na mleku i studzimy. Masło ucieramy na puch i ucierając nadal dodajemy po łyżce zimnego budyniu , pod koniec wlewamy cienkim strumieniem sok z cytryny wymieszany z wódką. 3/4 części masy wykładamy na biszkopt kawowy i przykrywamy 2 częścią biszkoptu ciemnego. Wierzch i boki porywamy pozostałą jasną masą i obkładamy rureczkami. Wierzch tortu dowolnie dekorujemy.
    Odstawiamy w chłodne miejsce na 2 godziny aby stężał.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować