Tort urodzinowy 50-tka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt ciemny: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli na sztywna pianę, stopniowo dodając cukier, a następnie po jednym żółtku. Mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia oraz kakao. Do masy wsypujemy budyń oraz powoli mąkę. Ciasto wlewamy do natłuszczonej blachy i pieczemy w 180 C około 25-30 minut. Upieczony biszkopt przekrawamy na pół.
2. Biszkopt kawowy: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli na sztywna pianę, stopniowo dodając cukier, a następnie po jednym żółtku. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Do masy wsypujemy kawę oraz powoli mąkę. Ciasto wlewamy do natłuszczonej blachy i pieczemy w 180 C około 25-30 minut.
3. Przygotowujemy masę ciemną: suszone śliwki zalewamy wódką i zostawiamy na noc. Masło ucieramy na puch i dodajemy masło czekoladowe, pod koniec ucierania dodajemy odsączone i pokrojone śliwki. Wykładamy masę na 1 część ciemnego biszkoptu i przykrywamy biszkoptem kawowym. Wszystkie biszkopty wcześniej nasączamy sokiem z cytryny z odrobiną wody i wódki.
4. Przygotowujemy masę jasną: Budynie gotujemy na mleku i studzimy. Masło ucieramy na puch i ucierając nadal dodajemy po łyżce zimnego budyniu , pod koniec wlewamy cienkim strumieniem sok z cytryny wymieszany z wódką. 3/4 części masy wykładamy na biszkopt kawowy i przykrywamy 2 częścią biszkoptu ciemnego. Wierzch i boki porywamy pozostałą jasną masą i obkładamy rureczkami. Wierzch tortu dowolnie dekorujemy.
Odstawiamy w chłodne miejsce na 2 godziny aby stężał.
Komentarze