TORT ''PLASTER MIODU'' Z TRUSKAWKAMI

4.49 (187 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Tort otulony niby plastrem miodu, ale czekoladowym. Tort z kremem michałkowym i z brzoskwiniami. Tort udekorowany truskawkami i miętą. Taki czekoladowy rant, robiłam pierwszy raz i udało się.

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • biszkopt:
    -7 jajek
    -180 g. cukru
    -120 g. mąki tortowej
    -120 g. mąki ziemniaczanej
    -1 łyżeczka proszku do pieczenia

    nasączenie:
    -sok z brzoskwiń

    krem michałkowy:
    -330 ml.śmietanki 30 %
    -250 g. serka mascarpone
    -250 g. jogurtu greckiego
    -30 g. cukru pudru
    -1 śmietan-fix
    -15 g. żelatyny
    -ok. 1/2 szklanki wody
    -ok.15 szt. czekoladek białych Michałków

    krem z brzoskwiniami:
    -330 ml.śmietanki 30 %
    -250 g. serka mascarpone
    -250 g. jogurtu greckiego
    -30 g. cukru pudru
    -1 śmietan-fix
    -15 g. żelatyny
    -ok. 1/2 szklanki wody
    -1 puszka brzoskwiń w syropie (tylko odsączone owoce)

    tynk:
    -400 g. masła (nie osełkowego)
    -1 tubka mleka skondensowanego, słodzonego-75 g.
    -100 g. mleka w proszku

    plaster miodu:
    -folia bąbelkowa-wysokość z 1,5 cm. wyższa od tortu a długość,opasająca tort.
    -200 g. polewy toffi do dekoracji
    -100 g. polewy mlecznej do dekoracji

    dekoracja:
    -ok.1,5 l. truskawek
    -1 galaretka przezroczysta
    -1 szklanka wody
    -mięta
Wystaw ocenę:

4.49 (187 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty

Tort ''plaster miodu'' z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • TORT ''PLASTER MIODU'' Z TRUSKAWKAMI 1. biszkopt-Ubić białka z solą i cukrem. Dodać po żółtku i ubić. Przesiewać tam mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszać łopatką. Nie mieszać długo, żeby nie opadło. Wylać do tortownicy 27 cm.wyłożonej krążkiem papieru tylko na dole. Piec ok.30 min. w 175*. Wyjąć z piekarnika,trochę odczekać i obkroić boki, obrócić na ręcznik papierowy, zdjąć papier i odstawić do przestygnięcia. Przekroić na 3 blaty.Najlepiej upiec dzień wcześniej.
  • TORT ''PLASTER MIODU'' Z TRUSKAWKAMI 2. Ułożyć 1 blat biszkoptowy do tortownicy, zabezpieczając wyżej boki i nasączyć sokiem.
  • TORT ''PLASTER MIODU'' Z TRUSKAWKAMI 3. krem michałkowy-Czekoladki pokroić na małą kostkę.Żelatynę rozmieszać z gorącą wodą i ostudzić do letniego.Schłodzoną śmietankę, ubić z pudrem,serkiem, jogurtem i fixem. Następnie dolewać letnią żelatynę i krótko zmiksować.Dodać pokrojone czekoladki i łopatką wymieszać.Wyłożyć do tortownicy na biszkopt.
  • TORT ''PLASTER MIODU'' Z TRUSKAWKAMI 4. Przykryć drugim blatem biszkoptowym i nasączyć sokiem.
  • TORT ''PLASTER MIODU'' Z TRUSKAWKAMI 5. krem z brzoskwiniami-Postąpić jak z poprzednim kremem. Z tym że zamiast czekoladek dodać pokrojone brzoskwinie w kostkę.
  • TORT ''PLASTER MIODU'' Z TRUSKAWKAMI 6. Przykryć ostatnim krążkiem biszkoptowym i schłodzić kilka godzin w lodówce. Najlepiej na całą noc.
  • TORT ''PLASTER MIODU'' Z TRUSKAWKAMI 7. Po schłodzeniu zdjąć obręcz z tortownicy i zabezpieczenia.
  • TORT ''PLASTER MIODU'' Z TRUSKAWKAMI 8. Przykryć kartonikiem i obrócić ''do góry nogami''. Góra będzie równiejsza.
  • TORT ''PLASTER MIODU'' Z TRUSKAWKAMI 9. Tort ułożyć na paterze.
  • TORT ''PLASTER MIODU'' Z TRUSKAWKAMI 10. tynk- Miękkie masło zmiksować ''do białości'',ok.10 min. Dolewać po trochu mleka skondensowanego i miksować.Na koniec dodawać porcjami mleko w proszku i zmiksować. Posmarować cały tort, lecz trochę zostawić na rozetki.
  • TORT ''PLASTER MIODU'' Z TRUSKAWKAMI 11. plaster miodu-Czystą folię odpowiednio obciąć. Powinna być ciut wyższa od tortu a długa, żeby opasała cały tort. Ja takiej długiej nie miałam to zrobiłam z dwóch kawałków.Ułożyć folie, bąbelkami do góry.
  • TORT ''PLASTER MIODU'' Z TRUSKAWKAMI 12. Polewy rozpuścić nad parą i troszkę ostudzić. Polać paski foli i rozsmarować polewę równomiernie. Poczekać aż nie będzie brudzić palców ale jeszcze jest plastyczna.
  • TORT ''PLASTER MIODU'' Z TRUSKAWKAMI 13. Obłożyć boki tortu, delikatnie dociskając. Można tort schłodzić, mnie udało się długo nie czekać, bo szybko stwardniała polewa.
  • TORT ''PLASTER MIODU'' Z TRUSKAWKAMI 14. Delikatnie odkleić folię i zamaskować złączenia. Zrobić na górze rozetki, obok czekoladowego rantu i na dole tortu.
  • TORT ''PLASTER MIODU'' Z TRUSKAWKAMI 15. dekoracja-Galaretkę rozpuścić w przegotowanej, gorącej wodzie. Ostudzić do lekkiego tężenia.Truskawki pokroić w plasterki, każdy maczać w galaretce i układać na górze tortu w okrąg. Miętą udekorować wolne przestrzenie. Tort przechowywać w lodówce. Kroić ostrym i ciepłym nożem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować