Tort otulony niby plastrem miodu, ale czekoladowym. Tort z kremem michałkowym i z brzoskwiniami. Tort udekorowany truskawkami i miętą. Taki czekoladowy rant, robiłam pierwszy raz i udało się.
3 godz.
Więcej niż 10 osób
Średni
Składniki:
biszkopt:
-7 jajek
-180 g. cukru
-120 g. mąki tortowej
-120 g. mąki ziemniaczanej
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
nasączenie:
-sok z brzoskwiń
krem michałkowy:
-330 ml.śmietanki 30 %
-250 g. serka mascarpone
-250 g. jogurtu greckiego
-30 g. cukru pudru
-1 śmietan-fix
-15 g. żelatyny
-ok. 1/2 szklanki wody
-ok.15 szt. czekoladek białych Michałków
krem z brzoskwiniami:
-330 ml.śmietanki 30 %
-250 g. serka mascarpone
-250 g. jogurtu greckiego
-30 g. cukru pudru
-1 śmietan-fix
-15 g. żelatyny
-ok. 1/2 szklanki wody
-1 puszka brzoskwiń w syropie (tylko odsączone owoce)
tynk:
-400 g. masła (nie osełkowego)
-1 tubka mleka skondensowanego, słodzonego-75 g.
-100 g. mleka w proszku
plaster miodu:
-folia bąbelkowa-wysokość z 1,5 cm. wyższa od tortu a długość,opasająca tort.
-200 g. polewy toffi do dekoracji
-100 g. polewy mlecznej do dekoracji
dekoracja:
-ok.1,5 l. truskawek
-1 galaretka przezroczysta
-1 szklanka wody
-mięta
Tort ''plaster miodu'' z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.biszkopt-Ubić białka z solą i cukrem. Dodać po żółtku i ubić. Przesiewać tam mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszać łopatką. Nie mieszać długo, żeby nie opadło. Wylać do tortownicy 27 cm.wyłożonej krążkiem papieru tylko na dole. Piec ok.30 min. w 175*. Wyjąć z piekarnika,trochę odczekać i obkroić boki, obrócić na ręcznik papierowy, zdjąć papier i odstawić do przestygnięcia. Przekroić na 3 blaty.Najlepiej upiec dzień wcześniej.
2.Ułożyć 1 blat biszkoptowy do tortownicy, zabezpieczając wyżej boki i nasączyć sokiem.
3.krem michałkowy-Czekoladki pokroić na małą kostkę.Żelatynę rozmieszać z gorącą wodą i ostudzić do letniego.Schłodzoną śmietankę, ubić z pudrem,serkiem, jogurtem i fixem. Następnie dolewać letnią żelatynę i krótko zmiksować.Dodać pokrojone czekoladki i łopatką wymieszać.Wyłożyć do tortownicy na biszkopt.
4.Przykryć drugim blatem biszkoptowym i nasączyć sokiem.
5.krem z brzoskwiniami-Postąpić jak z poprzednim kremem. Z tym że zamiast czekoladek dodać pokrojone brzoskwinie w kostkę.
6.Przykryć ostatnim krążkiem biszkoptowym i schłodzić kilka godzin w lodówce. Najlepiej na całą noc.
7.Po schłodzeniu zdjąć obręcz z tortownicy i zabezpieczenia.
8.Przykryć kartonikiem i obrócić ''do góry nogami''. Góra będzie równiejsza.
9.Tort ułożyć na paterze.
10.tynk- Miękkie masło zmiksować ''do białości'',ok.10 min. Dolewać po trochu mleka skondensowanego i miksować.Na koniec dodawać porcjami mleko w proszku i zmiksować. Posmarować cały tort, lecz trochę zostawić na rozetki.
11.plaster miodu-Czystą folię odpowiednio obciąć. Powinna być ciut wyższa od tortu a długa, żeby opasała cały tort. Ja takiej długiej nie miałam to zrobiłam z dwóch kawałków.Ułożyć folie, bąbelkami do góry.
12.Polewy rozpuścić nad parą i troszkę ostudzić. Polać paski foli i rozsmarować polewę równomiernie. Poczekać aż nie będzie brudzić palców ale jeszcze jest plastyczna.
13.Obłożyć boki tortu, delikatnie dociskając. Można tort schłodzić, mnie udało się długo nie czekać, bo szybko stwardniała polewa.
14.Delikatnie odkleić folię i zamaskować złączenia. Zrobić na górze rozetki, obok czekoladowego rantu i na dole tortu.
15.dekoracja-Galaretkę rozpuścić w przegotowanej, gorącej wodzie. Ostudzić do lekkiego tężenia.Truskawki pokroić w plasterki, każdy maczać w galaretce i układać na górze tortu w okrąg. Miętą udekorować wolne przestrzenie. Tort przechowywać w lodówce. Kroić ostrym i ciepłym nożem.
Komentarze