1.Ciasto:
Do garnka należy przełożyć: mleko, miód, cukier, masło, kakao.
Gotować tylko do rozpuszczenia się masła i cukru.
W osobnym naczyniu połączyć ocet z sodą i kiedy zacznie się pienić dodać miksturę do rondla. Mieszać. Następnie połączyć masę kakaową z jajkiem - należy mieszać intensywnie trzepaczką, aby jajko się nie ścięło.
Zdjąć garnek z ognia i odstawić na około 5 minut.
Zacząć masę stopniowo łączyć z mąką-mieszać.
Kiedy masa będzie gęsta i ciężko będzie się ją mieszać, przełożyć ją na posypaną mąką stolnicę. Dodać mąkę, aby uzyskać konsystencję plasteliny.
Uformowane ciasto a la bochenek chleba, należy podzielić na pół, a następnie każdą z części na 5 mniejszych. Każdy z kawałków rozwałkować na uprzednio przygotowanych kawałkach papieru do pieczenia, z odrysowanej na nich 25 cm tortownicy.Ciasto można jeszcze potem wyrównać przykładając do nich spód tortownicy i odcinając niepotrzebne kawałki. Każdy z placków nakłuć w kilku miejscach widelcem. Każdy okrąg piec przez około 5 minut w piekarniku nagrzanym do około 180 stopni C. Odstawić do całkowitego ostudzenia.
2.Krem:
W rondlu podgrzewać mleko. Mleka nie zagotowuj, ale odstaw z ognia, kiedy pojawi się na nim pianka.W osobnej misce ubić żółtka z cukrem. Następnie należy stopniowo przesiewać do nich mąkę oraz skrobię. Mieszać trzepaczką, aby nie powstały grudki.Do masy jajecznej dodać około 1/3 szklanki ciepłego mleka i szybko wymieszać trzepaczką. Ponownie wlej 1/3 szklanki ciepłego mleka i szybko wymieszaj.
Następnie postawić garnek z mlekiem na ogień i stopniowo przelewać do mleka masę jajeczną szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Gotować do zgęstnienia masy. Dodać do budyniu masło, esencję i dokładnie wymieszaj. Przelej budyń do miseczki i przykryj go folią spożywczą (folia musi dotykać budyniu), aby zapobiec utworzeniu się skórki. Wstaw naczynie do lodówki do całkowitego ostudzenia. Ubić luźniejszą bitą śmietanę i wciąż miksując dodawać do niej stopniowo zimny budyń.
Posmarować kremem zimne placki. Po posmarowaniu wszystkich warstw położyć na wierzchu papier do pieczenia, a nim ciężką książkę. Zostawić na około 1 godzinę, aby warstwy lekko namokły (można schować do lodówki).
3.Masa dekoracyjna:
Namoczyć w gorącej wodzie żelatynę. Ubij masło z masą kajmakową.
Schłodzić żelatynę a następnie wymieszać i dodać do niej około 1 łyżki śmietany. Szybko mieszając dodać resztę śmietany, następnie dodać płyn do masy maślano-kajmakowej i szybko miksować, aby nie powstały grudki.
Jeżeli masa jest bardzo rzadka należy najlepiej poczekać kilka minut przed dekorowaniem nią ciasta. Udekorować masą wierzch i boki ciasta, a następnie wyłóż ciasto uprzednio przyciętą folią bąbelkową tak aby wierzch ciasta przypominał plaster miodu. Wstaw ciasto do lodówki na kilka godzin.
Delikatnie zdjąć z ciasta folię i można ewentualnie udekorować ciasto pszczółkami (można je zrobić z marcepanu, lukrecji i płatków orzechowych czy płatków migdałowych).
Komentarze