Tort kak plaster miodu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1. Jajka ubić z cukrem, dodać przesianą mąkę, proszek do pieczenia i szczyptę soli, wymieszać. Ciasto przelać do natłuszczonej tortownicy i piec około 30 minut w temperaturze 180 stopni. Ostudzone ciasto przeciąć wzdłuż 2 razy. Zimną śmietanę ubić ze śmietan-fiksem i cukrem pudrem, dodać adwokat, wymieszać. Trochę mniej niż połowę masy -odłożyć do dekoracji wierzchu, do reszty dodać orzechy i migdały, wymieszać. Dolną część ciasta posmarować powidłami, na to masa i przyłożyć drugą warstwą ciasta, przełożyć powidłami, masą na to trzecią warstwę ciasta – rozsmarować tylko powidła. Boki ciasta posmarować niecałą częścią odłożonej masy i obsypać migdałami. Pozostałą masę wstawić do zamrażarki na około 20 minut , po wyjęciu szprycą narysować plaster miodu i zrobić 2 pszczółki - z czekolady oczka i prążki, a z migdałów skrzydełka. Wstawić do lodówki na kilka godzin.
Komentarze