tort kak plaster miodu

0 (0 ocen)

Trochę mnie kosztował cierpliwości, a dla końcowego efektu warto było go zrobić. ( na mniejszą tortownicę)

Składniki:

  • Na biszkopt: 1 i ½ szklanki mąki 6 jajek szklanka cukru łyżeczka proszku do pieczenia łyżka gorzkiego kakao szczypta soli

    Na masę: 2 szklanki śmietany kremówki 4 opakowania śmietan-fiksu 5 łyżek cukru pudru szklanka siekanych orzechów włoskich szklanka siekanych migdałów w płatkach łyżka adwokatu

    Dodatkowo: 2 szklanki płatków migdałowych do obłożenia ciasta mały słoik powideł śliwkowych 3 kostki czekolady gorzkiej rozpuszczone w kąpieli wodnej- do przygotowania ozdobnych pszczółek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery Alkohole

Tort kak plaster miodu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka ubić z cukrem, dodać przesianą mąkę, proszek do pieczenia i szczyptę soli, wymieszać. Ciasto przelać do natłuszczonej tortownicy i piec około 30 minut w temperaturze 180 stopni. Ostudzone ciasto przeciąć wzdłuż 2 razy. Zimną śmietanę ubić ze śmietan-fiksem i cukrem pudrem, dodać adwokat, wymieszać. Trochę mniej niż połowę masy -odłożyć do dekoracji wierzchu, do reszty dodać orzechy i migdały, wymieszać. Dolną część ciasta posmarować powidłami, na to masa i przyłożyć drugą warstwą ciasta, przełożyć powidłami, masą na to trzecią warstwę ciasta – rozsmarować tylko powidła. Boki ciasta posmarować niecałą częścią odłożonej masy i obsypać migdałami. Pozostałą masę wstawić do zamrażarki na około 20 minut , po wyjęciu szprycą narysować plaster miodu i zrobić 2 pszczółki - z czekolady oczka i prążki, a z migdałów skrzydełka. Wstawić do lodówki na kilka godzin.

Porady

Ciasto dobrze schłodzić kilka godzin w lodówce.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Orzechy

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować