TORT KOMUNIJNY

4.5 (181 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 3 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Trudny

Tort na I Komunię Świętą dla dziewczynki. Takie dwa torty zrobiłam, dla wnuczki mojego brata, ale z różną dekoracją.

  • 3 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Trudny

Składniki:

  • składniki na 1 tort:

    biszkopt:
    -7 jajek
    -180 g. cukru
    -120 g. mąki tortowej
    -120 g. mąki ziemniaczanej
    -1 łyżeczka proszku do pieczenia

    wkładka:
    -1 słoik wiśni drylowanych
    -1 galaretka wiśniowa
    -350 ml.soku z wiśni

    nasączenie:
    -110 g.musu brzoskwiniowego
    -1/2 szklanki wody

    krem jagodowy:
    -250 ml.śmietanki 30 %
    -250 g. serka mascarpone
    -125 g. jogurtu greckiego
    -50 g. cukru pudru
    -1 śmietan-fix
    -125 ml. frużeliny jagodowej
    -20 g. żelatyny
    -ok. 1/2 szklanki wody

    krem stracciatello:
    -250 ml.śmietanki 30 %
    -125 g. serka mascarpone
    -125 g. jogurtu greckiego
    -1 śmietan-fix
    -15 g. żelatyny
    -ok. 1/3 szklanki wody
    -20 g. płatków czekoladowych

    krem z nutellą:
    -250 ml.śmietanki 30 %
    -250 g. serka mascarpone
    -125 g. jogurtu greckiego
    -1 śmietan-fix
    -125 g.nutelli
    -20 g. żelatyny
    -ok. 1/2 szklanki wody

    tynk:
    -125 ml. mleka 3,2 %
    -150 g. cukru
    -400 g. masła (nie osełkowego)
    -200 g. mleka w proszku
    -barwnik zielony, jadalny

    ozdoby:
    -200 g. mleka w proszku
    -200 g. cukru pudru
    -parę łyżek mleka w płynie
    -barwnik jadalny zielony
Wystaw ocenę:

4.5 (181 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Tort z kremem

Tort komunijny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • TORT KOMUNIJNY 1. biszkopt-Ubić białka z solą i cukrem. Dodać po żółtku i ubić. Przesiewać tam mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszać łopatką. Nie mieszać długo, żeby nie opadło. Wylać do tortownicy 27 cm.wyłożonej krążkiem papieru tylko na dole. Piec ok.30 min. w 175*. Wyjąć z piekarnika,trochę odczekać i obkroić boki, obrócić na ręcznik papierowy, zdjąć papier i odstawić do przestygnięcia. Przekroić na 3 blaty.Najlepiej upiec dzień wcześniej.
  • TORT KOMUNIJNY 2. wkładka-Miskę 23 cm. zafoliować w środku i rozsypać tam odsączone wiśnie.Sok z odsączenia zagotować, odstawić wsypać galaretkę i wymieszać do jej rozpuszczenia.Ostudzić i wlać na wiśnie do miski.Schłodzić w lodówce,do zastygnięcia.
  • TORT KOMUNIJNY 3. Spód biszkoptu ułożyć do tortownicy, zabezpieczając wyżej boki.Nasączyć połową rozrzedzonego musu.
  • TORT KOMUNIJNY 4. krem jagodowy-Żelatynę rozmieszać z gorącą wodą i ostudzić do letniego.Schłodzoną śmietankę, ubić z pudrem,serkiem, jogurtem i fixem. Dodać frużelinę i zmiksować. Następnie dolewać letnią żelatynę i krótko zmiksować.Wyłożyć do tortownicy na biszkopt.
  • TORT KOMUNIJNY 5. wkładka-Delikatnie odkleić galaretkę z wiśniami od folii. Ułożyć w środku tortownicy.
  • TORT KOMUNIJNY 6. krem stracciatello-Postąpić jak z poprzednim z tym że po żelatynie, dodać płatki czekoladowe. Delikatnie choć szybko wmieszać ale już łopatką. Krem wyłożyć na galaretkę i wcisnąć w boki tortownicy.
  • TORT KOMUNIJNY 7. Przykryć drugim krążkiem biszkoptowym i nasączyć resztą musu.
  • TORT KOMUNIJNY 8. krem z nutellą-Postąpić jak z pierwszym.Z tym że zamiast frużeliny, dodać nutellę. Wyłożyć do tortownicy i rozsmarować.
  • TORT KOMUNIJNY 9. Przykryć ostatnim krążkiem biszkoptowym i całość schłodzić kilka godzin w lodówce. Najlepiej na całą noc.
  • TORT KOMUNIJNY 10. Robiłam dwa identyczne z podwójnej porcji.
  • TORT KOMUNIJNY 11. Po schłodzeniu zdjąć obręcz z tortownicy i zabezpieczenia.
  • TORT KOMUNIJNY 12. Przykryć paterą i obrócić ''do góry nogami''. Góra będzie równiejsza.
  • TORT KOMUNIJNY 13. tynk-Zagotować płynne mleko z cukrem do rozpuszczenia cukru i wystudzić. Miękkie masło zmiksować ''do białości'',ok.10 min. Dolewać po trochu syropu z mleka i miksować.Na koniec dodawać porcjami mleko w proszku i zmiksować. Około 1/5 masy zafarbować na zielono. Tą zieloną masą posmarować dół tortu na ok.1/3 wysokości.
    Resztą białej posmarować cały tort.
  • TORT KOMUNIJNY 14. Wygładzić za pomocą dużej szpatułki.
  • TORT KOMUNIJNY 15. dekoracje-Dekoracje zrobić wcześniej.Wymieszać mleko suche z przesianym cukrem pudrem i stopniowo dodawanym mlekiem.Zagnieść jak na twarde ciasto, ale plastyczne.Małą część zafarbować, na zielono na listki. Około 1/3 białej rozwałkować i wyciąć koło ok.25 cm.
    Za pomocą silikonowych foremek wycisnąć wzory literek z białej masy. Cyferki odcisnąć na linijce też z białej masy.
  • TORT KOMUNIJNY 16. Białą masę rozwałkować, wycisnąć foremką i uformować róże.
  • TORT KOMUNIJNY 17. Zrobić też małe kwiatki jak i listki z zielonej masy.
  • TORT KOMUNIJNY 18. Za pomocą odrobiny wody, przykleić ozdoby do przygotowanego koła.
  • TORT KOMUNIJNY 19. Udekorować tort.
  • TORT KOMUNIJNY 20. Dekoracja na drugi tort z fioletową masą.
  • TORT KOMUNIJNY 21. Tort nr.2
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mleko

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

0 (0 ocen)

Tort komunijny

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Tort komunijny książka

To może cię zainteresować