TORT KOMUNIJNY

  • wyświetlono: 771 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Tort na I Komunię Świętą dla dziewczynki. Takie dwa torty zrobiłam, dla wnuczki mojego brata, ale z różną dekoracją.

Babcia Tereska
  • 20 porcje
  • 200min
  • Trudny

Składniki

składniki na 1 tort:

biszkopt:
-7 jajek
-180 g. cukru
-120 g. mąki tortowej
-120 g. mąki ziemniaczanej
-1 łyżeczka proszku do pieczenia

wkładka:
-1 słoik wiśni drylowanych
-1 galaretka wiśniowa
-350 ml.soku z wiśni

nasączenie:
-110 g.musu brzoskwiniowego
-1/2 szklanki wody

krem jagodowy:
-250 ml.śmietanki 30 %
-250 g. serka mascarpone
-125 g. jogurtu greckiego
-50 g. cukru pudru
-1 śmietan-fix
-125 ml. frużeliny jagodowej
-20 g. żelatyny
-ok. 1/2 szklanki wody

krem stracciatello:
-250 ml.śmietanki 30 %
-125 g. serka mascarpone
-125 g. jogurtu greckiego
-1 śmietan-fix
-15 g. żelatyny
-ok. 1/3 szklanki wody
-20 g. płatków czekoladowych

krem z nutellą:
-250 ml.śmietanki 30 %
-250 g. serka mascarpone
-125 g. jogurtu greckiego
-1 śmietan-fix
-125 g.nutelli
-20 g. żelatyny
-ok. 1/2 szklanki wody

tynk:
-125 ml. mleka 3,2 %
-150 g. cukru
-400 g. masła (nie osełkowego)
-200 g. mleka w proszku
-barwnik zielony, jadalny

ozdoby:
-200 g. mleka w proszku
-200 g. cukru pudru
-parę łyżek mleka w płynie
-barwnik jadalny zielony

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

TORT KOMUNIJNY

  • TORT KOMUNIJNY1. biszkopt-Ubić białka z solą i cukrem. Dodać po żółtku i ubić. Przesiewać tam mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszać łopatką. Nie mieszać długo, żeby nie opadło. Wylać do tortownicy 27 cm.wyłożonej krążkiem papieru tylko na dole. Piec ok.30 min. w 175*. Wyjąć z piekarnika,trochę odczekać i obkroić boki, obrócić na ręcznik papierowy, zdjąć papier i odstawić do przestygnięcia. Przekroić na 3 blaty.Najlepiej upiec dzień wcześniej.
  • TORT KOMUNIJNY2. wkładka-Miskę 23 cm. zafoliować w środku i rozsypać tam odsączone wiśnie.Sok z odsączenia zagotować, odstawić wsypać galaretkę i wymieszać do jej rozpuszczenia.Ostudzić i wlać na wiśnie do miski.Schłodzić w lodówce,do zastygnięcia.
  • TORT KOMUNIJNY3. Spód biszkoptu ułożyć do tortownicy, zabezpieczając wyżej boki.Nasączyć połową rozrzedzonego musu.
  • TORT KOMUNIJNY4. krem jagodowy-Żelatynę rozmieszać z gorącą wodą i ostudzić do letniego.Schłodzoną śmietankę, ubić z pudrem,serkiem, jogurtem i fixem. Dodać frużelinę i zmiksować. Następnie dolewać letnią żelatynę i krótko zmiksować.Wyłożyć do tortownicy na biszkopt.
  • TORT KOMUNIJNY5. wkładka-Delikatnie odkleić galaretkę z wiśniami od folii. Ułożyć w środku tortownicy.
  • TORT KOMUNIJNY6. krem stracciatello-Postąpić jak z poprzednim z tym że po żelatynie, dodać płatki czekoladowe. Delikatnie choć szybko wmieszać ale już łopatką. Krem wyłożyć na galaretkę i wcisnąć w boki tortownicy.
  • TORT KOMUNIJNY7. Przykryć drugim krążkiem biszkoptowym i nasączyć resztą musu.
  • TORT KOMUNIJNY8. krem z nutellą-Postąpić jak z pierwszym.Z tym że zamiast frużeliny, dodać nutellę. Wyłożyć do tortownicy i rozsmarować.
  • TORT KOMUNIJNY9. Przykryć ostatnim krążkiem biszkoptowym i całość schłodzić kilka godzin w lodówce. Najlepiej na całą noc.
  • TORT KOMUNIJNY10. Robiłam dwa identyczne z podwójnej porcji.
  • TORT KOMUNIJNY11. Po schłodzeniu zdjąć obręcz z tortownicy i zabezpieczenia.
  • TORT KOMUNIJNY12. Przykryć paterą i obrócić ''do góry nogami''. Góra będzie równiejsza.
  • TORT KOMUNIJNY13. tynk-Zagotować płynne mleko z cukrem do rozpuszczenia cukru i wystudzić. Miękkie masło zmiksować ''do białości'',ok.10 min. Dolewać po trochu syropu z mleka i miksować.Na koniec dodawać porcjami mleko w proszku i zmiksować. Około 1/5 masy zafarbować na zielono. Tą zieloną masą posmarować dół tortu na ok.1/3 wysokości.
    Resztą białej posmarować cały tort.
  • TORT KOMUNIJNY14. Wygładzić za pomocą dużej szpatułki.
  • TORT KOMUNIJNY15. dekoracje-Dekoracje zrobić wcześniej.Wymieszać mleko suche z przesianym cukrem pudrem i stopniowo dodawanym mlekiem.Zagnieść jak na twarde ciasto, ale plastyczne.Małą część zafarbować, na zielono na listki. Około 1/3 białej rozwałkować i wyciąć koło ok.25 cm.
    Za pomocą silikonowych foremek wycisnąć wzory literek z białej masy. Cyferki odcisnąć na linijce też z białej masy.
  • TORT KOMUNIJNY16. Białą masę rozwałkować, wycisnąć foremką i uformować róże.
  • TORT KOMUNIJNY17. Zrobić też małe kwiatki jak i listki z zielonej masy.
  • TORT KOMUNIJNY18. Za pomocą odrobiny wody, przykleić ozdoby do przygotowanego koła.
  • TORT KOMUNIJNY19. Udekorować tort.
  • TORT KOMUNIJNY20. Dekoracja na drugi tort z fioletową masą.
  • TORT KOMUNIJNY21. Tort nr.2

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

mleko w proszkutort dla dziewczynkitort z kremem jagodowymkoty komunijnytort z kremem stracciatellotort z kremem z nutellątynk maślany
 

Komentarze

Podobne przepisy

Tort

Dodane przez: Izabella1618

Tort

Na każde urodziny robię torty....

Tort

Dodane przez: Ilona1989

Tort

Najprostszy w przygotowaniu tort

Tort orzechowy.

Dodane przez: BABECZKA 35

Tort orzechowy

Taki tort można przygotować na...

tort kinder

Dodane przez: Elwira

Tort Kinder

Tort dla miłośników słynnej kinder...

SpongeBob

Dodane przez: Marta Ryżek-Kalkowska

Tort SpongeBob

Uwielbiam dekorować torty w stylu...

tort

Dodane przez: ANECIK1980

Tort

Piękny wysoki torcik na urodziny,...