Tort dożynkowy

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Trudny

Tort zrobiłam na dożynki w naszej parafii.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Trudny

Składniki:

  • BISZKOPT:
    -7 jajek
    -180 g cukru
    -120 g mąki tortowej
    -120 g mąki ziemniaczanej
    -1 łyżeczka proszku do pieczenia

    NASĄCZENIE I OWOCE:
    -1 puszka Owoców w lekkim syropie-420 g.

    KREM JAGODOWY:
    -500 ml. śmietanki 30 %
    -250 g. serka mascarpone
    -20 g. cukru pudru
    -200 ml. frużeliny jagodowej
    -15 g. żelatyny
    -1/3 szklanki wody

    KREM CZEKOLADOWY:
    -500 ml. śmietanki 30 %
    -100 g. czekolady gorzkiej
    -100 g. czekolady mlecznej
    -250 g. serka mascarpone
    -20 g. cukru pudru
    -15 g. żelatyny
    -1/3 szklanki wody

    TYNK:
    -400 g. masła
    -460 g. masy krówkowej Kajmak

    DEKORACJE:
    -400 g. masy plastycznej z mleka w proszku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Tort dożynkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Tort dożynkowy 1. biszkopt- Upiec biszkopt w tortownicy fi 27 cm. Najlepiej upiec dzień wcześniej, będzie łatwiej przekroić na 3 blaty. Składać w wyższym rancie i mniejszym fi 25 cm.
  • Tort dożynkowy 2. Spód ułożyć do rantu i nasączyć, częścią syropu z odsączonych owoców.
  • Tort dożynkowy 3. krem 1- Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i schłodzić do ciepłego. Śmietankę ubić z cukrem pudrem, serkiem i frużeliną. Miksując, dolewać letnią żelatynę, ale nie długo. Przelać na spód biszkoptu i rozsmarować.
  • Tort dożynkowy 4. owoce-Porozrzucać 1/2 odsączonych owoców z puszki.
  • Tort dożynkowy 5. Przykryć drugim blatem biszkoptowym i mocniej go nasączyć.
  • Tort dożynkowy 6. krem 2- Wcześniej rozpuścić czekolady w śmietance nad parą. Ostudzić i schłodzić, przynajmniej pół godz. w lodówce. Następnie postąpić jak z 1 kremem. Wylać do tortownicy i rozsmarować.
  • Tort dożynkowy 7. Rozrzucić resztę owoców.
  • Tort dożynkowy 8. Przykryć 3 blatem biszkoptowym i schłodzić przynajmniej, parę godzin. Najlepiej na całą noc w lodówce.
  • Tort dożynkowy 9. Po schłodzeniu, zdjąć rant i zabezpieczenia.
  • Tort dożynkowy 10. Przykryć podkładką do tortów i paterą. Odwrócić ''do góry nogami'', góra będzie równiejsza.
  • Tort dożynkowy 11. tynk-Zmiksować miękkie masło, do białości. Miksując, dodawać masę porcjami. Cały tort posmarować i wygładzić.
  • Tort dożynkowy 12. Można poklepać, skręconym ręcznikiem papierowym. Nie będzie widać nierówności a efekt, będzie ładniejszy.
  • Tort dożynkowy 13. dekoracje-Wcześniej wykonać dekoracje. Zdjęcia z podobnych ozdób, można zobaczyć w innym moim torcie:
    /przepis/tort-na-dozynki
  • Tort dożynkowy 14. Dobrze jest sprawdzić rozmieszczenie ozdób.
  • Tort dożynkowy 15. Udekorować tort i przechowywać w lodówce.
  • Tort dożynkowy 16. Do transportu tortu, najlepiej użyć przenośnego pojemnika na tort.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować