BISZKOPT:
-7 jajek
-180 g cukru
-120 g mąki tortowej
-120 g mąki ziemniaczanej
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
NASĄCZENIE I OWOCE:
-1 puszka Owoców w lekkim syropie-420 g.
KREM JAGODOWY:
-500 ml. śmietanki 30 %
-250 g. serka mascarpone
-20 g. cukru pudru
-200 ml. frużeliny jagodowej
-15 g. żelatyny
-1/3 szklanki wody
KREM CZEKOLADOWY:
-500 ml. śmietanki 30 %
-100 g. czekolady gorzkiej
-100 g. czekolady mlecznej
-250 g. serka mascarpone
-20 g. cukru pudru
-15 g. żelatyny
-1/3 szklanki wody
TYNK:
-400 g. masła
-460 g. masy krówkowej Kajmak
DEKORACJE:
-400 g. masy plastycznej z mleka w proszku
Tort dożynkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.biszkopt- Upiec biszkopt w tortownicy fi 27 cm. Najlepiej upiec dzień wcześniej, będzie łatwiej przekroić na 3 blaty. Składać w wyższym rancie i mniejszym fi 25 cm.
2.Spód ułożyć do rantu i nasączyć, częścią syropu z odsączonych owoców.
3.krem 1- Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i schłodzić do ciepłego. Śmietankę ubić z cukrem pudrem, serkiem i frużeliną. Miksując, dolewać letnią żelatynę, ale nie długo. Przelać na spód biszkoptu i rozsmarować.
4.owoce-Porozrzucać 1/2 odsączonych owoców z puszki.
5.Przykryć drugim blatem biszkoptowym i mocniej go nasączyć.
6.krem 2- Wcześniej rozpuścić czekolady w śmietance nad parą. Ostudzić i schłodzić, przynajmniej pół godz. w lodówce. Następnie postąpić jak z 1 kremem. Wylać do tortownicy i rozsmarować.
7.Rozrzucić resztę owoców.
8.Przykryć 3 blatem biszkoptowym i schłodzić przynajmniej, parę godzin. Najlepiej na całą noc w lodówce.
9.Po schłodzeniu, zdjąć rant i zabezpieczenia.
10.Przykryć podkładką do tortów i paterą. Odwrócić ''do góry nogami'', góra będzie równiejsza.
11.tynk-Zmiksować miękkie masło, do białości. Miksując, dodawać masę porcjami. Cały tort posmarować i wygładzić.
12.Można poklepać, skręconym ręcznikiem papierowym. Nie będzie widać nierówności a efekt, będzie ładniejszy.
13.dekoracje-Wcześniej wykonać dekoracje. Zdjęcia z podobnych ozdób, można zobaczyć w innym moim torcie:
/przepis/tort-na-dozynki
14.Dobrze jest sprawdzić rozmieszczenie ozdób.
15.Udekorować tort i przechowywać w lodówce.
16.Do transportu tortu, najlepiej użyć przenośnego pojemnika na tort.
Komentarze