Tort owca

0 (0 ocen)

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Nieidealna ta owca, ale przygotowana wspólnie z dziećmi w leniwe popołudnie :-) Tort prosty do przygotowania, stanowił dla nas naukę mieszania składników i przygotowania dekoracji. Tort z biszkoptu migdałowego, wypełniony dżemem brzoskwiniowym oraz kremem kokosowym. Mniam! :-)

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • BISZKOPT:
    6 jajek;
    1 szkl. mąki;
    1/3 szkl. ziemniaczanej;
    3/4 szkl. cukru;
    1 lyżeczka proszku do pieczenia;
    100g migdałów blanszowanych.

    KREM:
    - 400ml śmietany 36%;
    - 250g mascarpone;
    - 150g białej czekolady + 4 łyżki wodnistej części mleczka kokosowego;
    - 4 łyżeczki cukru pudru;
    - 4 łyżki gęstego mleczka kokosowego;
    - 4 łyżki wiórków kokosowych.

    ORAZ:
    - słoik dżemu brzoskwiniowego;
    - płatki migdałów do dekoracji tortu;
    - 1 op. białych pianek marshmallow;
    - 5-10 dag gotowej masy cukrowej;
    - czarny barwnik spożywczy;
    - klej spożywczy;
    - wodnista część mleczka kokosowego + woda na poncz.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Tort owca - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. BISZKOPT
    Zanim przystąpimy do przygotowania biszkoptu, migdały blanszowane mielimy krótko blenderem.

    Następnie przygotowujemy ciasto: białka miksujemy z cukrem. Dodajemy żółtka, mąkę z proszkiem. Na końcu dodajemy migdały, masę mieszamy łyżką. Biszkopt pieczemy około 25 minut w 180 stopniach.
  • 2. Mleczko kokosowe powinno stać 24 godziny przed otwarciem nieruchomo. Nie potrząsamy przed otwarciem.

    PONCZ
    Z mleczka kokosowego odlewamy do szklanki wodnistą część (4 łyżki odlewamy do miski z białą czekoladą). Dodajemy tyle wody, aby szklanka była zapełniona do połowy. Mleczko z wodą mieszamy.

    Wystudzony biszkopt przecinamy na 3 placki. Każdy smarujemy ponczem. Najniżej położony blat biszkoptu smarujemy dżemem brzoskwiniowym. Przykrywamy środkowym blatem i wkładamy do lodówki.
  • biała czekolada do tortu owcy 3. KREM
    Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej z 4 łyżkami wodnistej części mleczka kokosowego. Masa powinna mieć gęstość budyniu. Studzimy.
  • tort owca krem 4. Śmietanę kremówkę ubijamy z cukrem i chłodzimy 30 minut.

    W osobnej misce miksujemy serek mascarpone. Na najmniejszych obrotach miksera łączymy serek i wystudzoną czekoladę. Krótko miksując dodajemy chłodną kremówkę oraz gęstą część mleczka kokosowego. Na końcu dosypujemy wiórki kokosowe i mieszamy łyżką. Masę wykładamy na ostatnie dwa blaty oraz boki tortu, wyrównując powierzchnię szpatułką. Przed dekorowaniem ciasto chłodzimy w lodówce min. 30 minut.
  • 5. Pianki marshmallow przecinamy nożyczkami kuchennymi w połowie i wykładamy na tort.

    Boki tortu dekorujemy płatkami migdałów.
  • 6. Z masy cukrowej odrywamy niewielki kawałek na oczy i grzywkę owieczki. Resztę mieszamy z barwnikiem i wałkujemy formując głowę i uszy owcy. Elementy masy cukrowej łączymy za pomocą kleju spożywczego. Gotowe dekoracje wykładamy na pianki.

Porady

W przygotowanie ciasta był zaangażowany mój 6-letni syn. Blendował migdały, potem dodał je do biszkoptu. Pomógł przecinać pianki i układać je na torcie. Są to czynności, które dziecko zrobi bez problemu, dlatego powyższy tort jest świetnym sposobem na wspólne spędzenie czasu z dziećmi w kuchni. Ciasto jest słodkie, więc popijamy je dużą ilością wody.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Pianki marshmallow Mleko kokosowe Masa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować