REKLAMA

Tort owca

wyświetlono: 141 | dodany do książki kucharskiej: 0 | polecenia: 0

Nieidealna ta owca, ale przygotowana wspólnie z dziećmi w leniwe popołudnie :-) Tort prosty do przygotowania, stanowił dla nas naukę mieszania składników i przygotowania dekoracji. Tort z biszkoptu migdałowego, wypełniony dżemem brzoskwiniowym oraz kremem kokosowym. Mniam! :-)

opublikowany: 27.02.2021
Udostępnij Pinterest
  • więcej niż 10 osób
  • 3 godz.
  • Łatwy

Składniki:

  • BISZKOPT:
    6 jajek;
    1 szkl. mąki;
    1/3 szkl. ziemniaczanej;
    3/4 szkl. cukru;
    1 lyżeczka proszku do pieczenia;
    100g migdałów blanszowanych.

    KREM:
    - 400ml śmietany 36%;
    - 250g mascarpone;
    - 150g białej czekolady + 4 łyżki wodnistej części mleczka kokosowego;
    - 4 łyżeczki cukru pudru;
    - 4 łyżki gęstego mleczka kokosowego;
    - 4 łyżki wiórków kokosowych.

    ORAZ:
    - słoik dżemu brzoskwiniowego;
    - płatki migdałów do dekoracji tortu;
    - 1 op. białych pianek marshmallow;
    - 5-10 dag gotowej masy cukrowej;
    - czarny barwnik spożywczy;
    - klej spożywczy;
    - wodnista część mleczka kokosowego + woda na poncz.
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Okazje:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Sposób przygotowania:

  • 1. BISZKOPT
    Zanim przystąpimy do przygotowania biszkoptu, migdały blanszowane mielimy krótko blenderem.

    Następnie przygotowujemy ciasto: białka miksujemy z cukrem. Dodajemy żółtka, mąkę z proszkiem. Na końcu dodajemy migdały, masę mieszamy łyżką. Biszkopt pieczemy około 25 minut w 180 stopniach.
  • 2. Mleczko kokosowe powinno stać 24 godziny przed otwarciem nieruchomo. Nie potrząsamy przed otwarciem.

    PONCZ
    Z mleczka kokosowego odlewamy do szklanki wodnistą część (4 łyżki odlewamy do miski z białą czekoladą). Dodajemy tyle wody, aby szklanka była zapełniona do połowy. Mleczko z wodą mieszamy.

    Wystudzony biszkopt przecinamy na 3 placki. Każdy smarujemy ponczem. Najniżej położony blat biszkoptu smarujemy dżemem brzoskwiniowym. Przykrywamy środkowym blatem i wkładamy do lodówki.
  • biała czekolada do tortu owcy 3. KREM
    Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej z 4 łyżkami wodnistej części mleczka kokosowego. Masa powinna mieć gęstość budyniu. Studzimy.
  • tort owca krem 4. Śmietanę kremówkę ubijamy z cukrem i chłodzimy 30 minut.

    W osobnej misce miksujemy serek mascarpone. Na najmniejszych obrotach miksera łączymy serek i wystudzoną czekoladę. Krótko miksując dodajemy chłodną kremówkę oraz gęstą część mleczka kokosowego. Na końcu dosypujemy wiórki kokosowe i mieszamy łyżką. Masę wykładamy na ostatnie dwa blaty oraz boki tortu, wyrównując powierzchnię szpatułką. Przed dekorowaniem ciasto chłodzimy w lodówce min. 30 minut.
  • 5. Pianki marshmallow przecinamy nożyczkami kuchennymi w połowie i wykładamy na tort.

    Boki tortu dekorujemy płatkami migdałów.
  • 6. Z masy cukrowej odrywamy niewielki kawałek na oczy i grzywkę owieczki. Resztę mieszamy z barwnikiem i wałkujemy formując głowę i uszy owcy. Elementy masy cukrowej łączymy za pomocą kleju spożywczego. Gotowe dekoracje wykładamy na pianki.

Porady

W przygotowanie ciasta był zaangażowany mój 6-letni syn. Blendował migdały, potem dodał je do biszkoptu. Pomógł przecinać pianki i układać je na torcie. Są to czynności, które dziecko zrobi bez problemu, dlatego powyższy tort jest świetnym sposobem na wspólne spędzenie czasu z dziećmi w kuchni. Ciasto jest słodkie, więc popijamy je dużą ilością wody.

Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE