Tort orzechowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przede wszystkim należy rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Tortownicę średniej wielkości smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą.
2.Ucieramy żółtka z cukrem pudrem, aż powstanie pianka. Następnie do żółtek dodajemy orzechy włoskie, proszek do pieczenia i bułkę tartą (stopniowo).
3.W osobnym naczyniu ubijamy pianę z 12 białek. Na sam koniec powoli łyżką łączymy orzechową masę z pianą z białek.
4.Przelewamy masę do tortownicy. Pieczemy aż ciasto się zarumieni i będzie odchodziło od brzegów formy. Można po około 40 minutach sprawdzić czy ciasto jest upieczone w środku za pomocą patyczka.
5.Upieczone ciasto musi wystygnąć zanim przełożymy je masą. Chłodne przekrawamy na pół i nasączamy dowolnym ponczem (ja robię taki: 3/4 szklanki bardzo mocnej herbaty, 3 łyżki wódki, cukier i sok z cytryny do smaku). Ciasto ma być wilgotne - czasem nie trzeba zużywać całego ponczu.
6.MASA:
Orzechy zagotowujemy z mlekiem, aby powstała gęsta masa. Gotowe schładzamy. Masło ucieramy z cukrem pudrem i alkoholem (ja robiłam z wódką i raz z baileys). Masę orzechową dodajemy do masła i ponownie ucieramy.
7.Przekładamy masą ciasto, pamiętając by zostawić trochę masy do dekoracji na wierzch i boki ciasta.
Komentarze