Tort ferrero rocher - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajka miksować z cukrem do uzyskania puszystej masy. Dodać przesianą mąkę, zmielone orzechy i proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszać łyżką, napowietrzając ciasto. Ciasto przelać do tortownicy posmarowanej masłem i obsypanej kaszą manną. Piec do "suchego patyczka" (ok. 40 minut) w temperaturze 160°C. Po wyjęciu z piekarnika odwrócić tortownicę do góry dnem, wy wyrównać powierzchnię ciasta. Odstawić do wystudzenia.
2.Serek mascarpone zmiksować na gładki krem, dodając nutellę. Śmietankę ubić mikserem. Dodawać po łyżce do kremu, delikatnie mieszając. Żelatynę zalać odrobiną zimnej wody, gdy napęcznieje dodać gorącej wody, mieszać do rozpuszczenia, wystudzić. Zimną żelatynę dodać do kremu, dokładnie wymieszać. Chłodzić w lodówce ok. 30 minut.
3.Biszkopt pokroić na trzy blaty. Blaty tortu układać kolejno na paterze, przekładając je kremem i posypując całymi orzechami. Boki i wierzch tortu posmarować kremem. Chłodzić kilka godzin.
4.Śmietankę zagotować, zdjąć z ognia. Dodać połamaną czekoladę, mieszać do rozpuszczenia, ostudzić. Tort oblać polewą, udekorować orzechami, na wierzchu ułożyć praliny, lekko je dociskając. Schłodzić w lodówce, najlepiej przez całą noc.
Porady
Biszkopt nie wymaga nasączania, sam w sobie jest odpowiednio wilgotny.
Komentarze