Tort- niespodzianka czekoladowy z brzoskwiniami

4.5 (161 ocen)

  • 2 godz. 40 min

Tort dedykuję całej Redakcji PP w podziękowaniu za ostatnie wyróżnienie. Tort- niespodzianka. Z zewnątrz wygląda zupełnie zwyczajnie, a po przekrojeniu ukazuje się niezwykły widok. Blaty biszkoptu nie są do końca "dociągnięte". Ciasto przeplatane jest na przemian z brzoskwinią.

  • 2 godz. 40 min

Składniki:

  • Biszkopt kakaowy:
    6 jajek
    1 szklanka mąki pszennej
    2 czubate łyżki kakao
    1 płaska łyżka proszku do pieczenia
    3/4 szklanki cukru

    Poncz:
    150 ml wody
    1 zaokrąglona łyżeczka cukru

    Krem śmietanowy:
    500 ml schłodzonej śmietanki kremówki 30%
    250 ml brzoskwiniowego syropu z puszki
    1 łyżka z czubkiem cukru
    4,5 zaokrąglonych łyżeczek żelatyny
    100 ml zimnej wody do namoczenia żelatyny

    Dodatkowo:
    1 puszka brzoskwiń w syropie

    Dekoracja tortu:
    250 ml schłodzonej śmietanki kremówki 30%
    1 tabliczka gorzkiej lub mlecznej czekolady
Wystaw ocenę:

4.5 (161 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery Biszkopty

Tort- niespodzianka czekoladowy z brzoskwiniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt kakaowy:
    Białka ubić na sztywno z proszkiem do pieczenia i cukrem. Żółtka krótko ubić, dodać do ubitych na sztywno białek, wymieszać łyżką. Wsypać mąkę, krótko zmiksować na najniższych obrotach. Ciasto wyłożyć do tortownicy o średnicy 23 cm. Piec ok. 35 minut w180°C. Ostudzić. Przekroić wzdłuż na dwie części.
  • 2. Poncz:
    Przegotowaną, ostudzoną wodę wymieszać a cukrem. Podzielić na dwie równe części.
  • Tort- niespodzianka czekoladowy z brzoskwiniami 3. Krem śmietanowy:
    Żelatynę namoczyć w 100 ml zimnej wody. Syrop brzoskwiniowy wlać do rondelka, dodać cukier, doprowadzić do wrzenia. Zdjąć z palnika, dodać żelatynę, wymieszać do jej rozpuszczenia. Ostudzić. Schłodzoną śmietankę ubijać ok. 3 minuty. Cały czas ubijając dodać ostudzony syrop brzoskwiniowy z żelatyną.
  • Tort- niespodzianka czekoladowy z brzoskwiniami 4. Wykonanie:

    Na kloszu ułożyć spód kakaowego biszkoptu, nasączyć połową ponczu. Nałożyć obręcz tortownicy.

    Z wierzchu biszkoptu wyciąć w środku kółko przy pomocy przyłożonego małego spodka ok.11-12 cm.

    Brzoskwinie odsączyć z syropu.

    Na spód biszkoptu wyłożyć połowę masy śmietanowej. Na środek nałożyć biszkoptowe małe kółko, docisnąć, nasączyć ponczem. Dookoła wyłożyć, jedno obok drugiego, połówki odsączonych brzoskwiń. Wyłożyć masę śmietanową do momentu całkowitego przykrycia brzoskwiń. Nałożyć kółko biszkoptowe z dziurą w środku, nasączyć ponczem. W środek wyłożyć resztę masy śmietanowej (gdyby zostało więcej, można cienko rozsmarować na wierzchu tortu). Zostawić na ok. 2 godziny do zastygnięcia masy śmietanowej. Odkroić biszkopt od tortownicy, zdjąć obręcz tortownicy.
  • 5. Dekoracja tortu:
    Śmietankę ubić na sztywno (ok.3-4 minuty). Wyłożyć na wierzch i boki tortu cienko rozsmarowując.
    3/4 tabliczki czekolady zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Obsypać wierzch i boki tortu.
  • 6. Czekoladowe serca:
    Pozostałą czekoladę rozpuścić na parze. Na papierze do pieczenia narysować serca wylewając łyżeczką dość grubo czekolady. Zostawić na ok. 20 minut do zastygnięcia. Dekorować nimi tort.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Walentynki Urodziny Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować