Tort niespodzianka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ubić ze szczyptą soli potem cukrem. Dodawać po żółtku i ubijać. Na koniec przesiewać budynie z mąką i proszkiem i już mieszać łyżką drewnianą. Wylać do tortownicy (29cm.) posmarowanej tylko na dole. Piec ok. 25-30 min. w 175*. Po przestygnięciu przekroić na trzy blaty.(upiec dzień wcześniej, wtedy lepiej się kroi.)
2.Czekoladę wraz ze śmietanką, rozpuścić nad parą.Ostudzić i schłodzić w lodówce z pół godziny(można na całą noc).Żelatynę rozpuścić z gorącą wodą i ostudzić do letniego.Wyjąć z lodówki śmietankę czekoladową i ubić ze Śnieżką.W osobnej misce,zmiksować jogurt z serkiem i cukrem. Potem do jogurtu dodawać porcjami ubitą śmietankę i miksować. Na koniec dolewać żelatynę i krótko zmiksować. Domieszać pokrojone w kostkę brzoskwinie i wyłożyć na 1 krążek biszkoptowy.(w tortownicy i nasączony).Przykryć drugim krążkiem i nasączyć go.
3.Krem ciemny zrobić jak biały, lecz bez brzoskwiń. Wyłożyć na drugi krążek biszkoptowy.Przykryć ostatnim krążkiem, tego nie nasączać.Cały tort schłodzić.
4.Zmiksować serek z pokruszoną chałwą. Zdjąć obręcz z tortu i cały posmarować kremem.
5.Zaraz w koło tortu, poprzyklejać wafelki(w miarę skróconych). Związać wstążką. Na górę rozsypać m&melki. Całość schłodzić.
Porady
Wafelki są dosyć długie, można skrócić. Cukierków można dać 3 op.
Komentarze