Oddzielić żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. W trakcie ubijania dodajemy partiami cukier. Dodajemy po jednym żółtku. Do masy dosypujemy obie mąki, proszek do pieczenia.. Mieszamy wolno szpatułką.Masę wylać do średniej tortownicy nasmarowanej uprzednio masłem i wysypanej tartą bułką. Piekarnik rozgrzać początkowo do 160 stopni C, piec około 15 minut do momentu, aż ciasto podrośnie, a następnie zwiększyć temperaturę do około 180- 200 stopni C i piec kolejne 15 minut.
Następnie przygotowujemy Krem ;
250 ml. śmietany kremówki (dobrze schłodzonej)
1/2 szklanki cukru pudru
250 g. serka mascarpone
W dużym naczyniu zaczynamy ubijać śmietanę.
Gdy zaczyna ona gęstnieć- przerywamy miksowanie ,dodajemy cukier puder oraz serek mascarpone.
Rozdrabniamy serek na mniejsze kawałki za pomocą łyżki, następnie ponownie miksujemy, aż do powstania gęstej, kremowej masy.
Biszkopt dzielimy na 3 części , pierwszą część nasączamy sokiem z brzoskwiń, smarujemy cienko dżemem z czarnej porzeczki, wykladamy krem,
i na krem kroimy świeże truskawki, na to następny biszkopt,nasączenie, krem i pokrojone w kostke brzoskwinie , przykrywamy trzecią częścią biszkoptu. Tort równam w około resztą masy, następnie przykrywam go marcepanem.Marcepan kupiony gotowy ,rozwałkowany specjalnie do okładania tortów...Dekoracje kwiaty , listki buciki i butelka +napisy były kupione gotowe. Różaniec zrobiony samodzielnie z Fondantu..
Komentarze