TORT NA CHRZCINY

0 (0 ocen)

  • 3 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Trudny

Tort dla chłopczyka na przyjęcie Chrzestne. Tort z trzema kremami i wkładką owocową. Tort udekorowany z ozdobami z masy z mleka w proszku. Tort okazjonalny.

  • 3 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Trudny

Składniki:

  • biszkopt:
    -7 jajek
    -180 g. cukru
    -120 g. mąki tortowej
    -120 g. mąki ziemniaczanej
    -1 łyżeczka proszku do pieczenia

    nasączenie:
    -220 g.musu brzoskwiniowego
    -1/2 szklanki wody

    krem michałkowy:
    -300 ml.śmietanki 30 %
    -250 g. serka mascarpone
    -250 g. jogurtu greckiego
    -30 g. cukru pudru
    -1 śmietan-fix
    -20 g. żelatyny
    -ok. 1/2 szklanki wody
    -ok.20 szt. czekoladek białych Michałków

    krem z czarną porzeczką:
    -300 ml.śmietanki 30 %
    -250 g. serka mascarpone
    -250 g. jogurtu greckiego
    -30 g. cukru pudru
    -1 śmietan-fix
    -150 ml. musu porzeczkowego(bez pestek)
    -20 g. żelatyny
    -ok. 1/2 szklanki wody

    wkładka z galaretki:
    -garść winogron jasnych, malin i borówki amerykańskiej
    -1,5 galaretki przeżroczystej
    -1/2 l. wody

    krem Straciatella:
    -300 ml.śmietanki 30 %
    -250 g. serka mascarpone
    -250 g. jogurtu greckiego
    -30 g. cukru pudru
    -1 śmietan-fix
    -20 g. żelatyny
    -ok. 1/2 szklanki wody
    -70 g. gorzkiej czekolady

    tynk:
    -1/2 puszki mleka skondensowanego słodzonego ok.260 g.
    -600 g. masła (nie osełkowego)
    -200 g. mleka w proszku
    -barwnik niebieski i zielony, jadalny

    ozdoby:
    -400 g. mleka w proszku
    -400 g. cukru pudru
    -parę łyżek mleka w płynie
    -barwnik jadalny niebieski i zielony
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty

Tort na chrzciny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • TORT NA CHRZCINY 1. biszkopt-Ubić białka z solą i cukrem. Dodać po żółtku i ubić. Przesiewać tam mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszać łopatką. Nie mieszać długo, żeby nie opadło. Wylać do tortownicy 27 cm.wyłożonej krążkiem papieru tylko na dole. Piec ok.30 min. w 175*. Wyjąć z piekarnika,trochę odczekać i obkroić boki, obrócić na ręcznik papierowy, zdjąć papier i odstawić do przestygnięcia. Przekroić na 3 blaty.Najlepiej upiec dzień wcześniej.
  • TORT NA CHRZCINY 2. Spód biszkoptu ułożyć do tortownicy, zabezpieczając wyżej boki.Nasączyć połową rozrzedzonego musu.
  • TORT NA CHRZCINY 3. krem michałkowy-Czekoladki pokroić na małą kostkę.Żelatynę rozmieszać z gorącą wodą i ostudzić do letniego.Schłodzoną śmietankę, ubić z pudrem,serkiem, jogurtem i fixem. Następnie dolewać letnią żelatynę i krótko zmiksować.Dodać pokrojone czekoladki i łopatką wymieszać.Wyłożyć do tortownicy na biszkopt.
  • TORT NA CHRZCINY 4. Przykryć drugim blatem biszkoptowym i nasączyć połową musu rozrzedzonego z ciepłą wodą.
  • TORT NA CHRZCINY 5. krem porzeczkowy-Postąpić jak z poprzednim kremem, z tym że przed dodaniem żelatyny, dodajemy mus i miksujemy. Wykładamy do tortownicy.
  • TORT NA CHRZCINY 6. wkładka-Galaretki rozpuścić w przegotowanej gorącej wodzie i ostudzić do lekkiego tężenia. Owoce winogron i borówki umyć i wysuszyć. Maliny przeglądnąć nie moczyć. Rozrzucić na kremie porzeczkowym i zalać tężejącą galaretką. Schłodzić do zgęstnienia.( Ja zrobiłam błąd, dałam za dużo owoców, na zafoliowaną tortownicę i zalałam galaretką. Potem podczas wyciągania przełamała mi się,była za ciężka. Dlatego drugim razem będę bezpośrednio na tort robić taką wkładkę. Ale przed nią krem musi ściśle przylegać do boków rantu.)
  • TORT NA CHRZCINY 7. krem straciatella- Postąpić jak z pierwszym kremem, ale z dodaną na końcu startą na tarce jarzynowej czekoladą.Wyłożyć na galaretkę.
  • TORT NA CHRZCINY 8. Przykryć ostatnim blatem biszkoptowym i schłodzić parę godzin w lodówce, najlepiej na całą noc.
  • TORT NA CHRZCINY 9. Po schłodzeniu zdjąć obręcz z tortownicy i zabezpieczenia.Przykryć paterą i obrócić tort ''do góry nogami''. Jest to trochę ryzykowne, mnie się udało, chociaż tort był bardzo wysoki i ciężki. Góra tortu wtedy będzie równiejsza.
  • TORT NA CHRZCINY 10. tynk- Miękkie masło zmiksować ''do białości'',ok.10 min. Dolewać po trochu mleka skondensowanego i miksować.Na koniec dodawać porcjami mleko w proszku i zmiksować. Około 1/5 masy zafarbować na niebiesko. Tą niebieską masą posmarować dół tortu na ok.1/3 wysokości.Resztą białej posmarować cały tort.Wygładzić za pomocą dużej szpatułki.Tort udekorować, wcześniej zrobionymi ozdobami.
  • TORT NA CHRZCINY 11. dekoracje-Dekoracje zrobić wcześniej.Wymieszać mleko suche z przesianym cukrem pudrem i stopniowo dodawanym mlekiem.Zagnieść jak na twarde ciasto, ale plastyczne.Część zafarbować,na niebiesko a troszkę na zielono na listki. Około 1/2 białej rozwałkować i wyciąć koło ok.25 cm. Będzie to stelaż pod dekoracje.
  • TORT NA CHRZCINY 12. Białą czy niebieską masę rozwałkować, wycisnąć foremką i uformować róże.Zrobić napis i resztę dekoracji.
  • TORT NA CHRZCINY 13. Namalować wzór bucika.
  • TORT NA CHRZCINY 14. W/g wzoru, wyciąć z masy plastycznej, elementy bucików.Pamiętając, że spód bucika jeden w prawo, drugi w lewo.
  • TORT NA CHRZCINY 15. Uformować buciki, dokleić wszystkie elementy.
  • TORT NA CHRZCINY 16. Ozdoby za pomocą odrobiny wody, przykleić na stelaż. Przed położeniem na tort przechowywać w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować