Tort dla chłopczyka na przyjęcie Chrzestne. Tort z trzema kremami i wkładką owocową. Tort udekorowany z ozdobami z masy z mleka w proszku. Tort okazjonalny.
3 godz. 20 min
Więcej niż 10 osób
Trudny
Składniki:
biszkopt:
-7 jajek
-180 g. cukru
-120 g. mąki tortowej
-120 g. mąki ziemniaczanej
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
nasączenie:
-220 g.musu brzoskwiniowego
-1/2 szklanki wody
krem michałkowy:
-300 ml.śmietanki 30 %
-250 g. serka mascarpone
-250 g. jogurtu greckiego
-30 g. cukru pudru
-1 śmietan-fix
-20 g. żelatyny
-ok. 1/2 szklanki wody
-ok.20 szt. czekoladek białych Michałków
krem z czarną porzeczką:
-300 ml.śmietanki 30 %
-250 g. serka mascarpone
-250 g. jogurtu greckiego
-30 g. cukru pudru
-1 śmietan-fix
-150 ml. musu porzeczkowego(bez pestek)
-20 g. żelatyny
-ok. 1/2 szklanki wody
wkładka z galaretki:
-garść winogron jasnych, malin i borówki amerykańskiej
-1,5 galaretki przeżroczystej
-1/2 l. wody
krem Straciatella:
-300 ml.śmietanki 30 %
-250 g. serka mascarpone
-250 g. jogurtu greckiego
-30 g. cukru pudru
-1 śmietan-fix
-20 g. żelatyny
-ok. 1/2 szklanki wody
-70 g. gorzkiej czekolady
tynk:
-1/2 puszki mleka skondensowanego słodzonego ok.260 g.
-600 g. masła (nie osełkowego)
-200 g. mleka w proszku
-barwnik niebieski i zielony, jadalny
ozdoby:
-400 g. mleka w proszku
-400 g. cukru pudru
-parę łyżek mleka w płynie
-barwnik jadalny niebieski i zielony
Tort na chrzciny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.biszkopt-Ubić białka z solą i cukrem. Dodać po żółtku i ubić. Przesiewać tam mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszać łopatką. Nie mieszać długo, żeby nie opadło. Wylać do tortownicy 27 cm.wyłożonej krążkiem papieru tylko na dole. Piec ok.30 min. w 175*. Wyjąć z piekarnika,trochę odczekać i obkroić boki, obrócić na ręcznik papierowy, zdjąć papier i odstawić do przestygnięcia. Przekroić na 3 blaty.Najlepiej upiec dzień wcześniej.
2.Spód biszkoptu ułożyć do tortownicy, zabezpieczając wyżej boki.Nasączyć połową rozrzedzonego musu.
3.krem michałkowy-Czekoladki pokroić na małą kostkę.Żelatynę rozmieszać z gorącą wodą i ostudzić do letniego.Schłodzoną śmietankę, ubić z pudrem,serkiem, jogurtem i fixem. Następnie dolewać letnią żelatynę i krótko zmiksować.Dodać pokrojone czekoladki i łopatką wymieszać.Wyłożyć do tortownicy na biszkopt.
4.Przykryć drugim blatem biszkoptowym i nasączyć połową musu rozrzedzonego z ciepłą wodą.
5.krem porzeczkowy-Postąpić jak z poprzednim kremem, z tym że przed dodaniem żelatyny, dodajemy mus i miksujemy. Wykładamy do tortownicy.
6.wkładka-Galaretki rozpuścić w przegotowanej gorącej wodzie i ostudzić do lekkiego tężenia. Owoce winogron i borówki umyć i wysuszyć. Maliny przeglądnąć nie moczyć. Rozrzucić na kremie porzeczkowym i zalać tężejącą galaretką. Schłodzić do zgęstnienia.( Ja zrobiłam błąd, dałam za dużo owoców, na zafoliowaną tortownicę i zalałam galaretką. Potem podczas wyciągania przełamała mi się,była za ciężka. Dlatego drugim razem będę bezpośrednio na tort robić taką wkładkę. Ale przed nią krem musi ściśle przylegać do boków rantu.)
7.krem straciatella- Postąpić jak z pierwszym kremem, ale z dodaną na końcu startą na tarce jarzynowej czekoladą.Wyłożyć na galaretkę.
8.Przykryć ostatnim blatem biszkoptowym i schłodzić parę godzin w lodówce, najlepiej na całą noc.
9.Po schłodzeniu zdjąć obręcz z tortownicy i zabezpieczenia.Przykryć paterą i obrócić tort ''do góry nogami''. Jest to trochę ryzykowne, mnie się udało, chociaż tort był bardzo wysoki i ciężki. Góra tortu wtedy będzie równiejsza.
10.tynk- Miękkie masło zmiksować ''do białości'',ok.10 min. Dolewać po trochu mleka skondensowanego i miksować.Na koniec dodawać porcjami mleko w proszku i zmiksować. Około 1/5 masy zafarbować na niebiesko. Tą niebieską masą posmarować dół tortu na ok.1/3 wysokości.Resztą białej posmarować cały tort.Wygładzić za pomocą dużej szpatułki.Tort udekorować, wcześniej zrobionymi ozdobami.
11.dekoracje-Dekoracje zrobić wcześniej.Wymieszać mleko suche z przesianym cukrem pudrem i stopniowo dodawanym mlekiem.Zagnieść jak na twarde ciasto, ale plastyczne.Część zafarbować,na niebiesko a troszkę na zielono na listki. Około 1/2 białej rozwałkować i wyciąć koło ok.25 cm. Będzie to stelaż pod dekoracje.
12.Białą czy niebieską masę rozwałkować, wycisnąć foremką i uformować róże.Zrobić napis i resztę dekoracji.
13.Namalować wzór bucika.
14.W/g wzoru, wyciąć z masy plastycznej, elementy bucików.Pamiętając, że spód bucika jeden w prawo, drugi w lewo.
15.Uformować buciki, dokleić wszystkie elementy.
16.Ozdoby za pomocą odrobiny wody, przykleić na stelaż. Przed położeniem na tort przechowywać w lodówce.
Komentarze