Tort Urodzinowy

0 (0 ocen)

  • 5 godz.

Tort był robiony przezemnie rok temu , jestem cukiernikiem , robienie tortów to dla mnie przyjemność

  • 5 godz.

Składniki:

  • Biszkopt :

    5 Jaj
    1szkl. cukru
    1 szkl .mąki pszennej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    2 łyżeczki kakao

    Nasączenie - herbata+sok z cytryny

    Masa 1 :
    3 budynie śmietankowe
    1litr mleka
    3 łyżeczki cukru
    1 Margaryna Kasia
    1 żółtko
    1szkl.cukru pudru
    Kakao- do zabarwienia masy na brąz
    Masa2 :
    Jako masy nr 2 używam gotowego kremu do tortów o smaku Adwokat lub Śmietankowym .
    500ml mleka -zimnego

    Dżem -służy mi on do smarowania placków
    Dekoracje cukiernicze -kwiatki listki ,swiece , posypka waflowa , kuleczki srebrne jadalne
    Owoce z puszki (brzoskwinie )
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Tort urodzinowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt - ja piekłam 3biszkopty ( 1 bialy , 2 -ciemny a 3 mały z połowy porcji składników co na duży )
    Białka oddzielamy od żółtek , same białka miksujemy z cukrem aż powstanie ładna masa nastepnie dodajemy żółtka dalej miksując potem mąkę i proszek do pieczenia mieszamy łyżką .Można dodać kakao aby biszkopt był ciemny .Wylewamy na blaszkę posmarowaną olejem i papierem sniadaniowym ,wsadzamy do piekarnika i pieczemy w temp.180 C przez okolo 40 min -nie całe . Gdy biszkopty wystygną ,przekrajam je na pół i nasączam.
    2. Masa 1 - na Litrze mleka gotuje 3 budynie ,dodaje 3 łyżeczki cukru aby były słodkie .I odstawiam aż wystygnie . Jak tylko budyń wystygnie , w oddzielną miskę biore margaryne i miksuje dodając po troche cukier puder, gdy mi sie to wszystko ladnie zmiksuje dodaje po łyżce budyniu .. na koniec do połowy mase dodaje kakao.
    3.Masa 2 - gotowy krem do tortów w proszku wsypuje do miski dodaje 500ml zimnego mleka i miksuje na najwyzszych obrotach przez 10min .Potem masę wstawiam do lodówki .
  • 2. Spód biszkoptu nasączony smaruje dżemem ,jabłkowym następnie dodaje masę nr 2 , biskopt nasączony -masa nr 1 +owoce z puszki ( brzoskwinie ) i tak na przemian .
    Na samym wierzchu biszkopt w kształcie serca tak samo przekładam.
  • 3. Całość obsmarowuje masą , i dekoruje szprycą . na wierzch dodaje dodatki . i Torcik zrobiony

Porady

Jak robię mase budyniową ważne aby margaryna była w temp. pokojowej ani za zimna ani za ciepła tak samo ma być z budyniem , inaczej masa nam sie zważy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować