Tort "MOTYLEK"

4.48 (169 ocen)

  • 3 godz.

Wyjątkowy torcik w kształcie motylka dla wyjątkowej dziewczynki, zrobi wrażenie na każdych urodzinkach.

  • 3 godz.

Składniki:

  • Upiec 2 biszkopty ( tortownica o średnicy 26 cm )

    10 jajek
    20 dkg mąki ziemniaczanej
    20 dkg mąki pszennej
    2 niepełne szklanki cukru kryształu
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    4 łyżeczki octu
    10 łyżeczek wody
    1 duża łyżka kakao

    Masa kawowa:
    3 jajka
    3/4 szklanki cukru
    4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
    1 kostka masła

    Masa ananasowa:
    1 puszka ananasów
    5 żółtek
    1 duży budyń śmietankowy
    1 duży cukier waniliowy
    1 kostka masła
    cukier puder do smaku

    Masa brzoskwiniowa
    1 puszka brzoskwiń
    3 żółtka
    1 duży budyń śmietankowy
    1 duży cukier waniliowy
    1 kostka masła
    cukier puder do smaku

    Dodatkowo:
    1 litr śmietany 36%
    barwniki ( różowy, żółty, niebieski, czerwony, zielony )
    1 i 1/2 tabliczki czekolady
    100 gram różowego lukru
    1 długi cienki drucik
    2 styropianowe żółte kuleczki
    podłużne żelki kolorowe

    Poncz do nasączenia biszkoptu kakaowego:

    0.5 litra wywaru z kawy rozpuszczalnej
    2 duże cukry waniliowe

    Poncz do nasączenia biszkoptu waniliowego :

    0.5 litra wywaru z herbaty
    cukier waniliowy
    amaretto do smaku
Wystaw ocenę:

4.48 (169 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Tort "motylek" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Biszkopt 1. • Tortownica 26 cm: Z podanych składników upiec 2 biszkopty. Białka ubić na sztywno dodać cukier, żółtka, wodę z octem na końcu przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia podzielić na 2 części do 1 dosypać kakao. Rozlać do 2 tortownic i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok 20 minut. Po wystudzeniu każdy biszkopt przekrawamy na pół.
  • masa kawowa 2. Masa kawowa jajka z cukrem ubić na parze ok 10 minut następnie dodać kawę i ucierać 10 minut, wystudzić utrzeć z 1 kostką
  • masa ananasowa 3. Masa ananasowa: Z ananasów odsączyć sok, dodać do niego żółtka, budyń, cukier waniliowy - ugotować budyń. Wystudzić, utrzeć z masłem i cukrem pudrem, dodać pokrojone w kostkę ananasy.
  • masa brzoskwiniowa 4. Masa brzoskwiniowa: Z brzoskwiń odsączyć sok, dodać do niego żółtka, budyń, cukier waniliowy - ugotować budyń. Wystudzić, utrzeć z masłem i cukrem pudrem, dodać pokrojone w kostkę brzoskwinie..
  • wzór motylka malowany czekoladą 5. Przecięty na pół biszkopt obracamy do siebie bokami, każdy nas nasączamy i kolejno smarujemy na przemian masami. Wierzch smarujemy resztą masy i za pomocą szprycy z cieniutką końcówką malujemy czekoladą wzór motylka.
  • Dekorowanie boków śmietaną 6. Śmietanę ubijamy na sztywno, boki motylka dekorujemy na biało.
  • Dekorowanie kolorową śmietaną 7. Resztę śmietany dzielimy na 5 części dodajemy barwniki i dekorujemy skrzydełka motylka
  • Korpus motylka 8. Z lukry i kolorowych żelków robimy korpus motylka oczka robimy z białego lukru w środek wkładamy małe ziarenka pieprzu, czółka i usta robimy z cieniutkiego drucika , na czółka wbijamy 2 malutkie styropianowe żółte kuleczki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Urodziny

Podobne przepisy

To może cię zainteresować