Tort "motylek" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.• Tortownica 26 cm: Z podanych składników upiec 2 biszkopty. Białka ubić na sztywno dodać cukier, żółtka, wodę z octem na końcu przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia podzielić na 2 części do 1 dosypać kakao. Rozlać do 2 tortownic i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok 20 minut. Po wystudzeniu każdy biszkopt przekrawamy na pół.
2.Masa kawowa jajka z cukrem ubić na parze ok 10 minut następnie dodać kawę i ucierać 10 minut, wystudzić utrzeć z 1 kostką
3.Masa ananasowa: Z ananasów odsączyć sok, dodać do niego żółtka, budyń, cukier waniliowy - ugotować budyń. Wystudzić, utrzeć z masłem i cukrem pudrem, dodać pokrojone w kostkę ananasy.
4.Masa brzoskwiniowa: Z brzoskwiń odsączyć sok, dodać do niego żółtka, budyń, cukier waniliowy - ugotować budyń. Wystudzić, utrzeć z masłem i cukrem pudrem, dodać pokrojone w kostkę brzoskwinie..
5.Przecięty na pół biszkopt obracamy do siebie bokami, każdy nas nasączamy i kolejno smarujemy na przemian masami. Wierzch smarujemy resztą masy i za pomocą szprycy z cieniutką końcówką malujemy czekoladą wzór motylka.
6.Śmietanę ubijamy na sztywno, boki motylka dekorujemy na biało.
7.Resztę śmietany dzielimy na 5 części dodajemy barwniki i dekorujemy skrzydełka motylka
8.Z lukry i kolorowych żelków robimy korpus motylka oczka robimy z białego lukru w środek wkładamy małe ziarenka pieprzu, czółka i usta robimy z cieniutkiego drucika , na czółka wbijamy 2 malutkie styropianowe żółte kuleczki.
Komentarze