Masa malinowa:
0,25 śmietany kremówki 36%
serek mascarpone
2 łyżki cukru pudru
świeże maliny lub mrożone
Masa biała:
1 l śmietany kremówki 36% (większa część masy będzie wykorzystana do wykończenia tortu na zewnątrz)
3 fixy do śmietany
0,5 szklanki cukru pudru
1.Białka ubijamy na sztywno, dodajemy powoli cukier ciągle ubijamy, dodajemy po jednym żółtku i ubijamy aż masa zmieni kolor na jasny kremowy wręcz biały. na koniec mieszamy masę z mąką ale bardzo delikatnie najlepiej drewnianą łyżką. wylewamy do dużej tortownicy i pieczemy ok. 20 minut w 180 stopniach. studzimy i kroimy na 4 placki, z których następnie wycinamy kształt motyla. ( ja rysuje sobie kształt na pergaminie i przykładam go na placek)
2.ubijamy śmietanę i mieszamy z cukrem pudrem i serkiem mascarpone. dodajemy powoli świeże owoce. i tak postępujemy z warstwą malinową i borówkową . bitą śmietanę ubijamy z fixami i cukrem.
3.kładziemy biszkopt nasączamy go sokiem pomarańczowym lub wersja dla starszych - szampanem. wykładamy na biszkopt masę malinową, następnie biszkopt ponownie nasączamy, teraz bita śmietana, kolejny biszkopt nasączamy i ostatnia masa borówkowa. Przykrywamy ostatnim biszkoptem. wykładamy bita śmietanę, równamy lekko zwilżonym nożem w cieplej wodzie. boki obsypujemy migdałami. górę zdobimy bitą śmietaną, robimy pisakami wzory skrzydeł motyla i dekorujemy wg uznania.
Komentarze